Zavřít reklamu

Loňský příchod 7nm procesorů A12 Bionic v iPhonech byl mnohými milovníky technologií vnímán do jisté míry jako revoluční. Jablečný procesor byl totiž prvním takto vyrobeným procesorem na světě použitým ve smartphonech. Jako již tradičně se pak pod jeho výrobu podepsala společnost TSMC, která v posledních letech jako jediná dodává Applu procesory pro jeho iPhony. A jak se zdá, svého privilegia se hodlá držet co nejvíce. Applu proto již pro iPhony plánované na rok 2020 nabídne další revoluční řešení procesorů. 

Již pěkných pár měsíců se šušká o tom, že TSMC chce co nejdříve zvládnout výrobu 5nm procesorů, který by měly být jak mimořádně úsporné, tak i vysoce výkonné. A právě ty je podle portálu DigiTimes již nyní téměř schopné vyrábět jelikož má za sebou přípravu výrobní infrastruktury hotovou. Klienti společnosti v čele s Applem tak údajně dostávají od ní zelenou a mohou tak začít s návrhem svých 5nm čipsetů. První vlaštovky se pak pravděpodobně objeví příští rok – tedy čipy A14 v iPhonech 12. Co se týče letošních iPhonů 11, u těch Apple takřka stoprocentně opět vsadí na 7nm čipsety. 

5nm je jen začátek

Ani s 5nm procesory se však podle DigiTimes společnost TSMC v žádném případě nespokojí. V plánu má totiž své technologie i nadále zdokonalovat, díky čemuž má už v roce 2022 nabídnout první 3nm čipsety. Těžko však říci, zda se jí tento harmonogram podaří dodržet, jelikož před ní stojí mnoho technologických výzev. 

Kromě procesorů pro iPhony se nyní Apple podle dostupných informací soustředí i na procesory pro své počítače. I s těmi však již údajně finišuje a do prvních Maců je hodlá nasadit již velmi brzy, možná dokonce letos. Mnoho informací o nich však bohužel v tuto chvíli není. 

procesor a12

Dnes nejčtenější

.