Zavřít reklamu

MagSafe je bezesporu jedním z nejopěvovanějších prvků starších MacBooků. I přes jeho oblibu mu však dal Apple již před pár lety sbohem a začal se spoléhat na dobíjení přes USB-C porty. Nové patenty, které si kalifornský gigant nedávno zaregistroval u příslušných úřadů, však naznačují, že po tomto magnetickém konektoru se zatím tak úplně země neslehla.

V nových patentech Apple popisuje “inteligentní nabíjecí systémy pro přenosná elektronická zařízení”, která používají magnety v kabelech pro eliminaci rizik souvisejících s vytrhnutí kabelu například při klopítnutí o něj. V takovém případě se totiž kabel díky magnetům od zařízení okamžitě odpojí a tím de facto zařízení zachrání.

Velmi zajímavé je, že by novinku mohl Apple uplatnit i u svých iPhonů, jelikož v patentu hovoří i o chytrých telefonech. Ty by mohly navíc využití MagSafe vyšperkovat haptickou odezvou po odpojení a připojení, se kterou Apple podle patentu též počítá. Haptika by ale samozřejmě nebyla problémová ani u nových MacBooků. 

Jedno velké ale

Zdánlivě parádní řešení magnetického nabíjecího kabelu má však zřejmě jeden poměrně velký háček – přenos dat. Apple se o něm totiž v patentu vůbec nezmiňuje a není tak jasné, zda by bylo toto řešení vůbec jejich přenosu schopné. To by mohl být velký problém především u iPhonů, které mnozí uživatelé se svými počítači synchronizují právě přes kabely.

V tuto chvíli se samozřejmě nedá říci, kdy a zda vůbec toto řešení na Apple produkty znovu dorazí. Už to, že se o něj Apple i nadále evidentně zajímá, však lze rozhodně brát za zajímavý příslib do budoucna a naději pro všechny milovníky MagSafe. 

MagSafe MacBook Pro FB

Dnes nejčtenější

.