Zavřít reklamu

Apple má v budoucnu v plánu se stále více zaměřovat na zdraví svých uživatelů. Vylepšení by se měla týkat především iPhonů a Apple Watch. Právě druhý jmenovaný produkt se už značně na monitoringu zdraví uživatele podílí. Apple nyní nově vlastní patent, který popisuje, jak by výše zmíněná zařízení mohla detekovat nebezpečné plyny v okolí uživatele jako například oxid uhelnatý, který je bez zápachu, nicméně toxický.

I když podobná zařízení už dnes existují, po ruce je zkrátka všude nemáme. Implementovat tedy podobnou technologii do iPhonu nebo Apple Watch by bylo skutečně skvělé. Apple v této věci vlastní dva patenty. První se nazývá „Kompaktní senzor částic“ a pojednává v podstatě o detekci znečištění ovzduší. Zařízení by uměla detekovat částečky o průměru menším než 2,5 mikrometru, které by se uchytily na filtru detektorů. Ten by snímal částice pulzujícím světlem o specifické vlnové délce. Apple počítá s tím, že tento systém je lepší než stávající metody detekce, kdy jsou částice nataženy do zařízení. Tam jsou snímány infračerveným světlem a poté opět vypuštěny ven.

Druhá patentová přihláška má název „Systémy a metody pro snímání prostředí“ a měla by v podstatě odhalovat chemikálie v ovzduší. Apple v přihlášce navrhuje, aby byl v zařízení umístěný jakýsi senzor pro snímání zápachu. Senzor by byl spravován umělou inteligencí, která by zápach patřičně rozpoznala. Jednalo by se konkrétně o iontové kapalinové senzory s mikroelektronickým čipem. Ten by měl být pokryt propustnou vrstvou s ohřívačem, který by vzduch ohříval a napomáhal tak lepšímu rozpoznání pachu. Zároveň by bylo použito více senzorů s různými odpory, které by byly schopny odhalit větší množství druhů chemikálií. Ačkoli hlavním záměrem je sledování toxických plynů ve vzduchu, patent by se dal použít i na detekci zkažených potravin či tělesného zápachu.

Apple vlastní spousty patentů a rozhodně se nedá říct, že všechny uskuteční. Každopádně se dá na základě patentových přihlášek usoudit, jakým způsobem Apple myslí do budoucna. Je zcela jasné, že na zdraví uživatelů technickému gigantovi záleží. Časem uvidíme, kam až možnosti iPhonů nebo Apple Watch v této sféře dosáhnou.

apple-watch-4-zadni-senzor-fb

Dnes nejčtenější

.