Zavřít reklamu

Za dva týdny vyjde oficiální životopis Tima Cooka z dílny Leandera Kahneyho s názvem „Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the Next Level“. Kniha se zaměřuje nejenom na Cookův život, ale na fungování Applu jako takového v „post-jobsovské“ éře. V Kahneyho díle přijde řeč mimo jiné také na aféru Apple vs. FBI z roku 2016.

Tehdy se jednalo o případ střelce ze San Bernardina, k jehož zamčenému iPhonu požadovala FBI po společnosti Apple přístup. Cupertinský gigant ale s odvoláním na ochranu soukromí svých uživatelů tento přístup neumožnil. Vedení Applu se mimo jiné obávalo také toho, že příslušný nástroj, který po něm FBI vyžadovala, by se mohl dostat do nesprávných rukou. Kahney ve své knize hovoří v této souvislosti o tom, že Cook dal v sázku celou firmu.

V příslušné kapitole Kahneyho knihy se objevuje například citát Bruce Sewella, který z firmy odešel do důchodu v roce 2017. Ten prozradil, že ještě předtím, než si bitva Apple vs. FBI vysloužila pozornost veřejnosti, odehrála se řada menších „taškařic“. FBI podle Sewella požádala Apple o umožnění přístupu k telefonům v masovém měřítku již v roce 2014 po vydání iOS 8 – operačního systému, umožňujícího uzamknout iPhone a iPad číselným kódem. Neexistoval žádný způsob, jak se do takto zabezpečeného zařízení dostat, a to ani se soudním příkazem. Případ ze San Bernardina vnímala FBI kvůli jeho společenské závažnosti jako možnost vyvinout na společnost Apple o něco větší nátlak. „Najednou jsme tu měli tragickou situaci,“ vzpomíná Sewell. „Měli jsme telefon. Měli jsme mrtvého útočníka (…), tehdy se FBI rozhodla vznést požadavek,“ uvedl. Apple ale důrazně dával najevo, jak se k nárokům FBI staví, a učinil nejedno prohlášení pro média. Společnost Apple nakonec nikdy nestanula proti FBI u soudu. FBI totiž zaplatila třetí straně zhruba jeden milion dolarů za přístup k telefonu. Cook byl ale podle Sewella zklamán, že se případ nedostal k soudu. Co ho k tomu vedlo však zcela jasné není. Kahneyho životopis Tima Cooka bude od 16. dubna k dostání přes Amazon či Apple Books.

tim-cook-sad-fb

Dnes nejčtenější

.