Zavřít reklamu

Od okamžiku, kdy byla funkce EKG u nejnovějších Apple Watch Series 4 zpřístupněna také v některých evropských zemích, uplynul teprve necelý týden. Za tu dobu stihlo v Evropě dojít k případu, kdy se chytrým hodinkám od Applu podařilo včas rozpoznat příznaky fibrilace síní, a potenciálně tak zachránit život svého majitele.

Muži, kterého jeho Apple Watch upozornily na neobvyklou srdeční aktivitu, podle jeho vlastních slov nikdy nebyla diagnostikována žádná srdeční choroba. On sám se dokonce k funkci EKG stavěl jako k „pomůcce pro hypochondry“, ale přesto se ji po jejím zpřístupnění pro vybrané evropské země rozhodl vyzkoušet.

Zanedlouho si všiml, že ho jeho Apple Watch upozorňují na příznaky fibrilace síní, a to i navzdory tomu, že jeho lékař tento stav nikdy neodhalil. Uživatel se nejprve domníval, že mu jeho hodinky zkrátka jen neposkytují dostatečně přesné informace. Přesto se nakonec rozhodl navštívit svého lékaře, který muži zařídil plnohodnotné EKG vyšetření. To nakonec závěr Apple Watch potvrdilo a uživateli byly předepsány betablokátory.

Případů, kdy se Apple Watch podařilo díky funkci EKG odhalit u svého majitele fibrilaci síní. Ještě před zavedením této funkce se Applu ozývali uživatelé, kterým jejich chytré hodinky podle jejich vlastních slov zachránily život. Tyto děkovné byly zprávy byly údajně jedním z důvodů, proč Apple začal klást na zdravotní funkce hodinek zvýšený důraz.

Funkce EKG je u Apple Watch od minulého týdne dostupná v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku a několika dalších zemích. Česká republika zatím na seznamu není.

EKG-fb

Dnes nejčtenější

.