Zavřít reklamu

O přesunu značné části výroby iPhonů z Číny do Indie se šušká již pěkných pár měsíců. Kdy přesně tento monstrózní přesun naplno vypukne však doposud příliš jasné nebylo. Podle čerstvého zjištění agentury Bloomberg však již zřejmě dlouho čekat nebudeme. Podle jejich zdrojů je totiž již Foxconn téměř připraven spustit zkušební výrobu. 

Foxconn by rád výrobu iPhonů vyzkoušel ve své továrně nedaleko od Chennai s tím, že by v ní kompletoval modely řady X. Starší modely pak bude mít na starost konkurenční Wistron, jehož fabriky leží v Bengalore. Jelikož se však nejedná o oficiální vyjádření společností, ale pouze o informace od zdroje z jejich blízkosti, je potřeba brát veškeré podobné zprávy s určitou rezervou. Na druhou stranu jsou však zdroje Bloombergu jedny z nejpřesnějších na světě.

Výhra hned na několika frontách

Kdyby se Applu a jeho partnerům podařilo výrobu iPhonů v Indii bez problémů spustit, znamenalo by to pro něj vítězství hned v několika směrech. Nemusel by se totiž obávat sankcí, které chce americký prezident Donald Trump uvalit na zboží dovážené z Číny. Pokud by se tak stalo, ceny iPhonů v Americe by s největší pravděpodobností povyskočily a to až o pětinu. 

Výroba iPhonů v Indii by dále Applu umožnila otevřít si v této zemí Apple Store, díky kterému by se mohl zlepšit uživatelský komfort. Kvůli tamní legislativě je však potřeba, aby pro otevření oficiálního obchodu Apple vyráběl alespoň 30 % prodávaných produktů přímo v zemi, což by nyní mohl konečně splňovat. 

Záchrana před smrtí?

Přestože má Apple s Indií velké plány, faktem je, že se mu na tamním trhu příliš nedaří. V loňském roce byl totiž jeho podíl smartphonů na indickém trhu pouhopouhé 1 %, zatímco v roce 2017 to byly procenta 2. Hlavním problémem je podle všeho cena, která je pro Indy jednoduše příliš vysoká a ti tak raději sáhnou po smartphonech jiných, převážně čínských značek. Třeba se však tato situace změní a iPhony s “Made in India” na zádech budou pro tamní zákazníky lákavější. 

xs max nahled

Dnes nejčtenější

.