Zavřít reklamu

Historie, kterou všichni známe, ale kterou stojí za to si připomenout – to je den, kdy byla založena společnost Apple. Vznikla 1. dubna roku 1976 a pod názvem, který původně zněl Apple Computer Company, ji založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Za první rok své existence stihl Apple začít prodávat svůj první počítač Apple-1 za ďábelských 666 dolarů nebo se třeba rozloučit s Ronem Waynem.

Ambice Applu se zpočátku zdály být poměrně skromné. Tvorba Apple-1 byla pro Steva Wozniaka spíše koníčkem, a nekladl si žádné vyšší cíle, než se s počítačem předvést v místním Homebrew Computer Clubu. „Vyrobil jsem tento počítač proto (…), abych lidem v Homebrew ukázal, že je možné sestavit velmi dostupný počítač – skutečný počítač, který si můžete naprogramovat (…) jen za pár drobných,“ vzpomíná Wozniak ve své autobiografii s názvem „iWoz: Computer Geek to Cult Icon: How I Invented the Personal Computer, Co-Founded Apple, and Had Fun Doing It“.

Rozený byznysman Jobs ale Woze nakonec přesvědčil o tom, že by společně mohli dosáhnout většího úspěchu sestavováním a prodáváním počítače Apple-1. A protože Jobs uměl vždy být hodně přesvědčivý, vše nakonec vyústilo v založení Apple Computer. Kromě obou Stevů se k založení firmy připojil i Ron Wayne, kterého Jobs poznal ve společnosti Atari. Hlavami firmy ale byli především Jobs s Wozniakem. Oba obdrželi 45% podíl, zatímco na Wayna, který se s Applem takřka po několika málo dnech rozloučil, vyšlo zbývajících 10 %. Po odchodu z Applu Wayne svůj podíl prodal za 800 dolarů.

Postupem času přišel počítač Apple II, v dalších letech se objevily další nezapomenutelné kousky, jako byl třeba první Macintosh v roce 1984. Apple se jeho vydáním chtěl jasně distancovat od svého tehdejšího největšího konkurenta, kterým byla společnost IBM. Ukázal světu skutečně osobní počítač s grafickým uživatelským rozhraním a myší, což ve své době rozhodně nebyl standard.

Apple se začal pomalu, ale jistě profilovat jako společnost, produkující spíše nákladnější, ale zato high-endové produkty. Ne vše bylo trefou do černého, většina produktů se ale úspěšně zapsala do historie technologií. Na svět tak přišly nejenom počítače jako PowerBook, ale také veleúspěšný iMac či MacBooky.

Applu se podařilo úspěšně přestát nejednu krizi včetně té z poloviny devadesátých let minulého století. Konec byl jablečné společnosti věštěn již mnohokrát. Výjimkou nebyl ani okamžik, kdy byl Steve Jobs na své pozici nahrazen Timem Cookem. Navzdory četným výhradám, kterým Cook čas od času čelí ze strany laické i odborné veřejnosti, se firmě pod jeho vedením podařilo dosáhnout hodnoty jednoho bilionu dolarů a zavést nejenom nové produkty, jako třeba Apple, ale pustit se i do vod služeb, jak ukázala letošní jarní Keynote.

Apple Store logo FB

Dnes nejčtenější

.