Zavřít reklamu

O věku ženy by se nemělo mluvit, v tomto případě si však dovolíme udělat výjimku. Jedná se totiž o jednu z nejstarších vývojářek pro iOS na světě. Masako Wakamiya je 83letá Japonka, která žije sama, takže dle vlastních slov nemá nikoho, o koho by se musela starat. I to byl tedy důvod, proč se rozhodla začít s vyvíjením her pro iOS.

Hra Hinadan od Massako Wakamiya:

Svou první aplikaci vydala v roce 2017 a jmenuje se Hinadan. Jedná se o hru pro starší uživatele jablečných zařízení a námětem byl tradiční Doll’s Day, tedy jakýsi svátek panenek. Masako se při jejím vývoji musela naučit programování od nuly. “Vše bylo v angličtině. Lidé mého věku mají problémy s angličtinou, takže to bylo složité.” tvrdí Masako, která se musela popasovat s anglickými chybovými hláškami, průvodci a celkovou komunikací s Applem ohledně App Storu a podmínek, které hra musí splňovat. 

Nicméně s počítači má Masako dlouholeté zkušenosti, svůj první počítač si koupila už před dlouhými dvaceti lety. Sloužil ji hlavně pro komunikaci s přáteli a sama tvrdí, že ji velmi rozšířil pohled na svět, když zjistila, jak je vlastně obrovský a kolik různých typů lidí existuje. Nyní doufá, že se lidé její generace přestanou tolik bát nových technologií a naopak v nich najdou výhody, které přináší. Především v možnostech komunikace, což by mohlo pomoci lidem, kteří jsou osamělí a izolovaní od okolního světa.

S tímto účelem také otevřela ve svém domě počítačovou učebnu, ve které se snaží přiblížit počítače a technologie obecně lidem své generace. Postupně své přednášky posunula na novou úroveň a vystoupila například na TEDxTokyo. I to ji možná pomohlo k setkání s Timem Cookem. Masako se nejprve bála, jak publikum například na TED zaujme, především kvůli jejímu věku, ale byla překvapena vřelým přijetím.

Masako Wakamiya je zkrátka skvělým příkladem toho, že začít s čímkoliv, ne pouze s programováním, mohou lidé v každém věku. Nikdy není pozdě najít si nový koníček či práci, která bude člověka naplňovat. Níže si můžete pustit právě její přednášku z TEDxTokyo.

masako fb

Dnes nejčtenější

.