Zavřít reklamu

V adresním řádku webového prohlížeče Safari v operačních systémech iOS 12.2 a macOS 10.14.4 se objevilo bezpečnostní varování, oznamující, že navštívená stránka není bezpečná. Co to znamená? Je soukromí a bezpečnost uživatelů v ohrožení?

IMG_0970

iPhony a iPady, na kterých běží operační systém iOS 12.2 a novější, případně Macy se systémem macOS Mojave 10.14.4, budou od nynějška zobrazovat upozornění na to, zda prohlížená webová stránka používá zabezpečené HTTPS připojení k serveru, nebo ne. Protokol HTTPS umožňuje v síti zabezpečenou, šifrovanou komunikaci prohlížeče se serverem. Pokud se vám v Safari zobrazí zpráva o nezabezpečeném připojení, znamená to, že daná stránka protokol HTTPS nevyužív. Tento fakt si navíc ještě můžete ověřit klepnutím na adresní řádek, čímž si zobrazíte URL v celém znění.

Novinka v zobrazení HTTPS připojení nijak nesouvisí s mírou bezpečnosti nových verzí operačních systémů, cílem je lepší informovanost uživatele. Aktualizací softwaru ale rozhodně nic nezkazíte, protože Apple v updatech opravuje řadu více či méně závažných chyb. Používání protokolu HTTPS se v posledních letech postupně rozšířilo ze specifických stránek, jako jsou třeba weby internetového bankovnictví, i na zcela běžné webové stránky. Spolu s tím, jak se vyvíjejí postupy ohledně bezpečnosti a soukromí, se dá předpokládat, že protokol HTTPS přijmou postupně všechny weby, a to i ty, které nesbírají žádné soukromé informace. Vzhledem k tomu, že na univerzální protokol HTTPS již přešla drtivá většina velkých webů, se se zmíněným varováním při používání Safari nejspíš příliš často nesetkáte.

Weby společností, jako je Apple, Amazon, nebo třeba vaše banka, nikdy nezabezpečené nebudou. Pokud se na takové stránce ocitnete – často po přechodu z odkazu v mailu nebo jiné zprávě – a zaregistrujete absenci HTTPS protokolu, s největší pravděpodobností se bude jednat o podvodnou, phishingovou stránku.

safari

Dnes nejčtenější

.