Zavřít reklamu

Prohlížení webu je asi jedna z nejčastějších činností, kterou uživatelé provádějí na svých iPadech. Velká část z nich se ale zbytečně omezuje jen na pouhé brouzdání a ke své vlastní škodě ani zdaleka nevyužije všechny možnosti, které v tomto směru iPad a iOS nabízí. Pojďme si představit způsoby, které vám na iPadu pomohou k lepšímu a efektivnějšímu zacházení s internetem a jeho obsahem.

Uložení pro pozdější přečtení

Pokud si chcete obsah webu uložit pro pozdější přečtení, můžete buďto využít příslušnou funkci přímo v Safari pro iOS, nebo si stáhnout některou z aplikací, které k tomuto účelu slouží.

Seznam četby je nativní iOS funkce, umožňující odložení stránky pro pozdější přečtení. Pokud chcete tuto funkci využít, klepněte na ikonku sdílení a zvolte „Do seznamu četby“ (ikonka s kulatými brýlemi). Seznam četby spustíte kliknutím na ikonku záložek (ikonka rozevřené knihy) a klepnutím na ikonku kulatých brýlí.

Obsah webu můžete do seznamu četby ukládat také pro zhlédnutí offline. Ukládání offline nastavíte v Nastavení -> Safari, kde zaškrtnete možnost automatického ukládání četby.

K ukládání obsahu webu pro pozdější přečtení slouží také řada aplikací třetích stran, jako je například Pocket, Instapaper, nebo multifunkční Everenote.

Virtuální poličky

Aplikace, sloužící k odložení obsahu pro pozdější přečtení, jsou skvělé, ale ne vždy praktické. Může se stát, že obsah, který jste odložili, se ukázal jako clickbait, nebo vás přestal zajímat. V některých situacích zase potřebujete přesunout tatáž data na více míst najednou. K těmto účelům skvěle slouží „Shelf apps“, virtuální poličky, využívající funkce Drag&Drop. V těchto aplikacích můžete snadno přesouvat text, ale i obrázky, odkazy či soubory z jedné aplikace do druhé.

Řada těchto aplikací je navržena přímo pro iPad a nabízí možnost využít naplno prostředí i funkcí jablečných tabletů. Jmenovat můžeme například aplikaci Gladys, která také nabízí integraci s nativní aplikací Soubory, nebo Yoink, která je k dispozici i pro Mac. Gladys je v základní verzi zdarma, za Yoink zaplatíte 149 korun.

Poznámky v iOS

Nativní aplikace Poznámky je v iOS zařízeních někdy neprávem přehlížená a opomíjená, přitom ji Apple s každou aktualizací iOS vylepšuje. Poznámky kromě jiného nabízejí kvalitní integraci mezi macOS a iOS. Poznámky umožňují přidávat text, odkazy, hlasové záznamy a informace z aplikací třetích stran, a mohou tak skvěle posloužit k odkládání obsahu webu. Stačí u vybraného obsahu klepnout na ikonku sdílení, zvolit Poznámky, případně poznámku opatřit komentářem a uložit jako nový záznam, nebo připojit ke stávající poznámce. Obsah do Poznámek můžete přenášet i ve Split View za pomoci funkce Drag&Drop.

Přivolejte na pomoc OneNote

Pokud vám žádná z výše uvedených aplikací včetně nativních Poznámek nevyhovuje, můžete zkusit využít výhod, které nabízí aplikace OneNote od Microsoftu. Webovou stránku přidáte jednoduše klepnutím na ikonku sdílení a volbou OneNote. Pak už jen stačí zvolit umístění, přidat titulek a případnou poznámku a odeslat.

OneNote také nabízí rozšíření Clipper, simulující desktopovou verzi. Klepněte na Sdílet -> Přidat záložku, a zadejte titulek „OneNote Clipper“. Adresní řádek ponechte tak, jak je, záložku umístěte do Oblíbených a uložte. Poté do schránky zkopírujte následující kód:

javascript:(function()%7Bvar%20jsCode=document.createElement(‚script‘);jsCode.setAttribute(‚src‘,’https://www.onenote.com/Clipper/Root?ClipperId=ON-95a88c52-50d6-4c35-b134-2bdd4f682242&ClipperType=Bookmarklet&ClipperVersion=2.0.2′);jsCode.setAttribute(‚id‘,’oneNoteCaptureRootScript‘);jsCode.setAttribute(‚type‘,’text/javascript‘);document.body.appendChild(jsCode);%7D)()

Klepněte na Záložky -> Zpravit, vyberte vámi vytvořenou záložku s názvem OneNote Clipper. Zkopírovaný kód JavaScriptu vložte do adresníhbo řádku a uložte záložku.

Pokud budete chtít pro příště u vybraného obsahu využít rozšířených možností, klepněte na přidání do záložek a vyberte záložku s názvem OneNote Clipper.

ipad app store fb

Dnes nejčtenější

.