Zavřít reklamu

Jablečná společnost se dle dostupných informací snaží již řadu let vyvinout vlastní počítačové procesory, aby se mohla stát ještě více nezávislou a nemusela se ohlížet na Intel. Na známém benchamrkovém portálu se nyní objevily informace o nových procesorech, které svým označením připomínají ty od Applu. Jejich příchod by tak mohl být poměrně blízko.

Konkrétně se jedná o dva desktopové procesory nesoucí název big.LITTLE a značku APWL2. Jeden z testovaných procesorů má 10 jader a je taktovaný na 3,4 GHz, zatímco druhý procesor disponuje 12 jádry a běží na frekvenci 3,19 GHz. Skóre jednoho jádra těchto procesorů dosahuje hodnoty 7335, respektive 6912; vícejádrové skóre poté 20580 a 24240. Bohužel nebylo možné zjistit, v jakém zařízení tyto procesory tepou. Při porovnání však zjišťujeme, že jsou oba procesory vcelku výkonné. Ve výkonu na jedno jádro poráží 27palcový iMac Retina 5K 2017 disponující procesorem Intel Core i7-7700K 4,2 GHz. Vícejádrové skóre poté přebíjí i procesor Intel Core i9-8950HK, který můžeme najít v nejnovějším 15palcovém MacBooku Pro 2018.

Procesory od Apple by se mohly vyskytnout i v Macu mini:

Prozatím není jisté, zdali jsou tyto informace pravdivé, či nikoliv. Je důležité zmínit, že uživatel se jménem Slashleakson, který tyto úniky sdílel, se k portálu Geekbench připojil teprve v pátek. Navíc k tomu je také velice zvláštní označení APWL2, které se neshoduje s označováním jablečných procesorů. Například procesor A12 Bionic byl označen jako APL1W81, A11 Bionic poté jako APL1W72. Na druhou stranu, počítačové čipy Applu zatím neznáme a je tak možné, že u nich kalifornský gigant toto označení skutečně zvolil. Známý analytik Ming-Chi Kuo předpověděl, že by se vlastní Apple procesory měly v jablečných počítačích objevit už v roce 2020 nebo 2021. Nezbývá nám tedy nic jiného, než počkat na další úniky, či na oficiální představení.

apple_Arm_procesor_test
macbook-pro-2019-koncept-fb

Dnes nejčtenější

.