Zavřít reklamu

Právní bitva mezi Applem a Qualcommem graduje. Nedávno jsme vás informovali o skutečnosti, že Apple bude povinen zaplatit Qualcommu 31 milionů dolarů za porušení tří patentů. Byť se Apple dovolával, že jeden ze vznesených patentů vytvořil jeho bývalý inženýr, tato argumentace neobstála a porota shledala Apple vinným. Radost v táboře Qualcommu ale zřejmě nepanovala. Vysouzené peníze se totiž na účtu společnosti Qualcomm zřejmě dlouho neohřejí a poputují zase zpět k Applu. V jiném patentovém sporu totiž padlo předběžné rozhodnutí kalifornského federálního soudce, které může znamenat pro Qualcomm předzvěst velkých problémů.

Jak informuje agentura Reuters, Qualcomm zřejmě bude muset zaplatit Applu celou miliardu dolarů. Smluvní továrny v minulosti platily Qualcommu miliardu dolarů za použití patentové technologie. Mimo to existovala ještě smluvní dohoda mezi Qualcommem a Applem, která měla zařídit Applu slevu na patentových poplatcích. Kalifornský gigant se na oplátku zavázal, že Qualcomm nebude žalovat. Dohoda ale padla a Apple před dvěma lety podal na Qualcomm žalobu, jelikož prý nebyla dodržena dohoda o slevě na patentových poplatcích. Qualcomm proti tomuto tvrzení brojil slovy, že Apple popudil ostatní výrobce smartphonů, aby si stěžovali na Qualcomm u příslušných regulačních orgánů. Zástupci Qualcommu tvrdili, že slova Applu byla nepravdivá a zavádějící.

Tak či tak, předběžné rozhodnutí dává za pravdu Applu. Soudce označil jednání Qualcommu za nedovolené obchodní praktiky, které poškozují Apple a celý průmysl. Viceprezident Qualcommu Don Rosenberg záhy řekl, že Apple nyní odhalil svou „pravou tvář“. Smluvní továrny v současné době zadržují platby pro společnost Qualcomm a čeká se na konečný verdikt, jenž bude vynesen příští měsíc. O výsledku vás budeme informovat.

Qualcomm-fcb

 

Dnes nejčtenější

.