Zavřít reklamu

Naposledy jsme se větší aktualizace MacBooku Pro dočkali v říjnu roku 2016. Nové laptopy byly tenčí a lehčí, Apple je osadil USB-C porty a zbavil slotu pro SD karty, vybavil je novou klávesnicí a některé modely opatřil Touch Barem. Letos se začalo spekulovat o nástupci tohoto svým způsobem kontroverzního modelu, high-endové verzi s 16″ displejem. Právě modely s většími úhlopříčkami totiž bývají zpravidla tím nejlepším, co je schopen Apple v současnosti vyrobit. Jak by mohl vypadat a co všechno může nabídnout?

16″ Liquid Retina Display

S pojmem „Liquid Retina“ jsme se poprvé setkali v souvislosti s vydáním iPhonu XR a novým iPadem Pro. Jedná se o označení pro vylepšené, moderní LCD displeje. Displej s „tekutým vzhledem“ se u těchto modelů rozpíná od kraje ke kraji. Očekávat můžeme ztenčení až vymizení rámečků, což je směr, kterým se Apple ubírá již nějakou dobu. Na představě téměř bezrámečkového šestnáctipalcového MacBooku Pro se shodne i řada analytiků. Rozměrnější plocha by mohla zaujmout i příznivce již nevydávané sedmáctipalcové verze MacBooku Pro.

Bezrámečkový design high-endového jablečného laptopu by zároveň mohl předznamenat nástup zcela nové, nákladné produktové linie MacBooků Pro pro náročné uživatele. OLED technologie se ale u tohoto modelu nejspíš nedočkáme – notebooky s takto zpracovaným displejem by byly příliš drahé i na Apple.

ProMotion

Další z vlastností, kterých by se šestnáctipalcový MacBook Pro 2019 mohl dočkat, je technologie ProMotion. Ta si svou premiéru odbyla v roce 2017 u 10,5palcového iPadu Pro. ProMotion se stará o dynamickou obnovovací frekvenci, dosahující až 120 Hz, což je dvojásobek oproti standardu. Technologie ProMotion se projeví rychlejším děním na displej – poznáte to například na animacích, když scrollujete po displeji nebo přepínáte mezi aplikacemi. Vše totiž působí o poznání plynuleji než obvykle.

Face ID

Apple zavedl biometrickou autentifikaci u Maců v roce 2016, a to v podobě senzoru pro Touch ID. Od debutu této funkce u iPhonu 5s v té době uběhly tři roky. Dá se tedy předpokládat, že už pomalu přichází čas i na zavedení Face ID u MacBooků. Ověření tohoto typu není u počítačů zas taková novinka, navíc by se – podobně jako u displeje od okraje k okraji – jednalo u Applu o přirozený vývoj. V praxi by to mohlo znamenat, že se váš Mac automaticky odemkne ihned po otevření víka.

Vylepšený Touch Bar

Myšlenka Touch Baru jako taková je jistě skvělá, praxe však podle mnohých pokulhává. Po vydání MacBooků s Touch Barem si řada uživatelů stěžovala na jeho horší funkčnost nebo nedostatečnou kompatibilitu, kromě toho navíc zatím nedošlo k žádné jeho aktualizaci – ani hardwarové, ani softwarové – a tím pádem ani k vylepšení. U budoucích MacBooků by Apple mohl zapracovat na velikosti, jasu i lepší funkčnosti Touch Baru. Minimálně tedy u tohoto 16″ modelu.

Vyšší výkon

Stejně jako u předchozích aktualizací MacBooku Pro můžeme i letos počítat s tím, že jeho šestnáctipalcová verze bude osazena nejnovější generací procesoru od společnosti Intel. Vzhledem k tomu, že cílovou skupinou u těchto modelů jsou zejména profesionálové, je důraz na výkon více než žádoucí. Lepší výkon si žádá i řada nových funkcí, kterými bude šestnáctipalcová novinka zcela jistě vybavena.

Bonus: Wi-Fi + mobilní konektivita

Apple zavedl funkci eSIM nejenom u vybraných modelů iPhonů, ale i u iPadů a Apple Watch. Zavedení eSIM u šestnáctipalcových MacBooků Pro 2019 by jistě uvítali zejména ti uživatelé, kteří se ne vždy mohou – nebo chtějí – připojit k internetu na svém Macu přes Wi-Fi, a zároveň také nechtějí nebo nemohou využívat jako hotspot svůj iPhone.

MacBook-Pro-2018-Touch-fb

Dnes nejčtenější

.