Zavřít reklamu

Když stojíte v čele jedné z největších a nejhodnotnějších společností světa, kromě jejího vedení se od vás očekává i celá řada jiných věcí, které s vaší funkcí ani tak úplně nesouvisí. Skvělým příkladem může být Tim Cook, který hraje dle portálu Politico poměrně důležitou roli v rovnání vztahů mezi USA a Čínou. 

Cook je zřejmě tím nejpovolanějším člověkem, který může mezi Čínou a USA napjaté vztahy postupně rovnat. USA si totiž Applu nesmírně váží a považuje jej za jednu z nejdůležitějších společností v zemi, Čína na něm naopak oceňuje to, že se snaží být vždy nestranný a naprosto nezávislý. O to se sice snaží i celá řada dalších amerických firem, nicméně žádná není prý vnímána tak, jako Apple. A právě to otevírá Cookovi pomyslná vrátka k různým jednáním, díky kterém se možná mimochodem stále daří různě odsouvat zpoplatnění dovozu produktů od Applu z Číny. 

Šéf Applu si je podle všeho své pozice velmi dobře vědom a své “moci” se rozhodně nebojí. Naopak s Trumpem v Bílém domě údajně poměrně často jedná, přestože může být toto chování v očích některých lidí vnímáno spíše negativně. Mnozí odborníci zastávají však názor, že propojení Cookových a Trumpových podnikatelských znalostí může být naopak zajímavým přínosem, ze kterého mohou jak země, tak i společnosti v nich v budoucnu těžit. 

Důležitost Timu Cookovi tedy rozhodně nemůžeme upřít, jelikož se jeho jednání nemusí podepsat jen na společnosti, ale i na státu. Faktem však je, že právě tento přesah mu mnozí jablíčkáři vyčítají a raději by byli, kdyby v čele Applu stál někdo jako Steve Jobs – tedy nekompromisní vizionář, pro kterého je svět kolem něj zjednodušeně řečeno na druhé koleji. Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že se svět po odchodu Steva Jobse změnil a jeho způsob vedení by tak v dnešní době nemusel kýžené ovoce též přinést. 

Dnes nejčtenější

.