Zavřít reklamu

Apple zařízení slouží kromě jiného i k pořizování nejrůznějších záznamů, souvisejících se zdravotním stavem a údaji uživatelů. To by teoreticky mohlo vést k úvahám, zda jsou tyto informace opravdu v bezpečí. Odpověď na tuto otázku přinesl tento týden Tim Cook, který uživatele ujistil, že se nemusí nijak znepokojovat.

Jako důkaz uvedl Tim Cook fakt, že Apple odjakživa odmítal prodávat data svých uživatelů. V rozhovoru pro NPR Cook zdůraznil, že prodávání dat uživatelů za reklamními účely je něco, co jeho firma striktně odmítá. Apple opakovaně zdůrazňuje, že jeho zákazníci nejsou jeho produktem, což je něco co ho odlišuje od ostatních technologických společností, které často používají uživatelské údaje pro marketingové účely. Na svém postoji k soukromí uživatelů Apple podle Cooka trvá rozhodně podle něj nejde o prázdné fráze, sloužící k získání důvěry zákazníků.

Apple v loňském roce zavedl v iOS funkce Zdravotní záznamy, která uživatelům v určitých oblastech umožňuje prohlížet si přímo v nativní aplikaci Zdraví zdravotní záznamy z nemocnic, klinik i od jednotlivých lékařů. Firma uzavřela v zájmu této funkce partnerství s nejrůznějšími společnostmi a umožnila milionům lidí snadno získat přístup k jejich záznamům. To oceňuje dle svých slov například i prestižní Kalifornská univerzita v San Diegu, která Apple veřejně chválí za to, že jsou veškeré záznamy uložené výhradně na daném zařízení a nedochází k jejich odesílání do cloudu.

Cook se dále rozpovídal i o tom, že určité fitness a zdravotní aplikace odesílaly citlivá data Facebooku kvůli cíleným reklamám, z čehož mohli někteří uživatelé též nabýt podezření z ohrožení jejich dat ze Zdravotních záznamů. Šéf Applu však vysvětlil, že se nejednalo o aplikace, napojené na funkci Zdravotní záznamy. Ta je přísně chráněná a omezená, a i přístup k aplikaci Zdraví vyžaduje výslovný souhlas uživatele.

tim cook fb

Dnes nejčtenější

.