Zavřít reklamu

Že se podpory 5G sítí letošní iPhony nedočkají je podle všech analytiků sledujících počínání Applu prakticky jasné. Vzhledem k tomu, jak pozvolný nástup nová generace sítí zaznamenává, však alespoň pro letošek absence její podpory až tak mrzet nemusí. iPhony 12, které Apple představí v roce 2020, ale již s podporou 5G velmi pravděpodobně dorazí. Nicméně otázkou je, jaký dodavatel potřebné modemy do telefonů vyrobí. Jasno totiž zřejmě ani zdaleka není. 

Nejkvalitnější datové modemy vyrábí již řadu let Qualcomm, se kterým je však Apple nyní na nože kvůli patentovým poplatkům a soudní bitvě, která je s nimi spojená. Odběr od jeho konkurence – společnosti Intel – se však zdá v tuto chvíli poměrně nereálný, protože jsou dle dostupných informací její 5G modemy oproti Qualcommu o poznání horší a není zcela jasné, zda se je podaří za rok dostat na takovou úroveň, se kterou by byl Apple spokojený. I proto začal před nedávnem jednat se Samsungem a MediaTekem, kteří by mohli teoreticky Intel alespoň částečně zastoupit. Žádné informace o dohodě se však na světlo světa již nedostaly, z čehož mnozí analytici usuzují, že k ní minimálně pro tentokrát nedošlo. Je tedy jasné, že má Apple nůž na krku. 

Ve vloni představených iPhonech XS naleznete jen modemy od Intelu:

Přesně to si myslí i analytici z Barclays, kteří ve své nové zprávě pro investory uvedli, že se o dodavateli 5G modemů pro iPhony 12 musí definitivně rozhodnout v těchto dnech. Déle totiž již Apple čekat nemůže, protože je nutné započít další fázi příprav vývoje iPhonu 12. Teoreticky bychom se tak mohli v brzké době dočkat náhlého konce sporů Applu s Qualcommem, který by značil právě obří zakázku v podobě 5G modemů. I tato možnost se totiž vzhledem k tomu, jakých kvalit dosahují modemy Qualcommu, nezdá zcela nereálná. 

Přední představitelé Applu tak nyní stojí před skutečně těžkým rozhodnutím, které může výrazně ovlivnit kvalitu jeho budoucích iPhonů. Pokud se totiž rozhodnou pro Intel a jeho modemy se ve výsledku ukáží jako nevhodné, nebude Apple v tomto ohledu moci konkurovat ostatním výrobcům, kteří sáhnou po modemech Qualcommu. Zvolením Qualcommu by ale naopak mohli vyslat signál, že patentová tahanice není zcela “mimo mísu” a tvrzení výrobce čipů o zneužití jeho patentů Applem a jeho partnery není tak úplně od věci. 

iphone-x-mensi-vyrez-fb

Dnes nejčtenější

.