Zavřít reklamu

Baterie v nejnovějších MacBoocích jsou výkonné a udrží vaše zařízení při životu opravdu dlouho, avšak postupem času stárnou a slábnou. Jednoduše řečeno, nejsou konstruovány tak, aby ve vašem MacBooku vydržely navždy. Naštěstí však můžete jednoduše zjistit, zda-li už vaše baterie nepotřebuje vyměnit, podobně jako je tomu v iPhonu v sekci Kondice baterie. Existují dva způsoby, pomocí kterých můžete zjistit stav baterie. První je velice jednoduchý a řekne vám o baterii jen to, zda-li je v pořádku, či nikoliv. Druhý způsob je určen spíše pro fajnšmekry, kteří chtějí podrobně vědět, jak na tom jejich baterie je. Vrhněme se tedy na to.

První způsob

První, jednodušší způsob, vám zobrazí pouze informaci o tom, v jakém stavu baterie je. Pro obyčejného uživatele je tato informace samozřejmě dostačující. Abyste zobrazili informaci o baterii, tak stačí podržet klávesu Option (Alt) a v horní liště kliknout levým tlačítkem na ikonu baterie. Zobrazí se rozevírací menu, ve kterém vás zajímá hned první řádek – Stav baterie. Stav baterie se může zobrazit ve čtyřech formách:

  • Normální: baterie pracuje normálně
  • Brzy vyměnit: baterie funguje v pořádku, jen ji budete muset za chvíli vyměnit
  • Vyměnit nyní: baterie přestává dobře fungovat a měli byste ji vyměnit
  • Nutný servis: baterie potřebuje nutně do servisu
mac_baterie1

Podle těchto vysvětlivek se můžete jednoduše orientovat podle toho, co se vám po kliknutí na ikonu baterie zobrazí.

Druhý způsob

Druhý způsob je určen pro uživatele, kteří se v technologiích vyznají, a pouhé dvě slova, která definují stav jejich baterie, jim jednoduše nestačí. Abyste zjistili podrobné informace o vaší baterii, tak v horní liště klikněte na Apple logo a z rozevíracího menu vyberte možnost O tomto Macu. Poté se ujistěte, že se nacházíte v záložce Přehled a ve spodní části klikněte na tlačítko Systémový profil. Objeví se další okno plné textu, v jehož levém menu klikněte na záložku Napájení. Zde už poté můžete pod textem Informace o nabíjeníInformace o stavu zobrazit, jak si baterie vede. Zobrazit si můžete například počet cyklů baterie, stav baterie, zbývající energie či maximální kapacitu baterie.

Pokud máte s baterií problémy a systém vám zobrazuje, že je v pořádku, tak rozhodně neváhejte konat. Taktéž se na stránkách Applu nezapomeňte podívat na to, zda-li nespadáte do programu pro výměnu baterie. Některé MacBooky totiž disponovaly špatnou baterií a Apple nabízí jejich výměnu naprosto zdarma. Stránku týkající se bezplatných výměn komponentů si můžete zobrazit pomocí tohoto odkazu.

macbook baterie

Dnes nejčtenější

.