Zavřít reklamu

Z CarPlay od Applu se postupem času stala standardní funkce, přítomná u řady nově vydaných vozů. Nabízí přehledné, intuitivní uživatelské rozhraní, které uživatelé důvěrně znají z iOS prostředí. Nechybělo ale málo a vzhled CarPlay mohl být ve skutečnosti úplně jiný, stejně jako název funkce.

Psal se rok 2013, když Eddy Cue představil ukázku funkce v revolučním iOS 7 s názvem „iOS in the Car“. Na plátně na pódiu mohli účastníci konference vidět ukázky vozů, kompatibilních s iOS in the Car. „Co kdyby se iOS objevil na vestavěné obrazovce ve vašem voze?„, ptal se Cue sugestivně patnáct minut před koncem dvouhodinové Keynote, a následně ukázal, jak by to vypadalo, kdyby uživatel prostřednictvím tohoto rozhraní například provedl telefonní hovor. Nakonec se ale realita od představy, kterou si o iOS v autě mohli lidé udělat v roce 2013, značně lišila.

iOS in the Car (vlevo) vs. CarPlay (vpravo): 

Domovská obrazovka v původní variantě připomínala uzamčenou obrazovku iPhonu. Pod hodinami se nacházela úzká spodní lišta s hrstkou aplikací. V pravém (či levém, v závislosti na oblasti) dolním rohu obrazovky se nyní nachází virtuální home button, zhruba v polovině postranního panelu můžeme najít ještě údaje o čase, signálu a baterii.

Odlišné rozhraní iOS in the Car poprvé odhalil vývojář Steven Troughton-Smith. Nová domovská obrazovka i vzhled aplikace Mapy naznačovaly, že došlo k obrovskému redesignu. Jen o několik týdnů později Apple oficiálně oznámil, že funkce iOS in the Car bude nahrazena kompaktnějším CarPlay. Příchod vozů s podporou této funkce byl přislíben na konec roku. K vylepšování a rozšíření CarPlay docházelo velmi pozvolna a celý proces se neobešel bez typických dětských nemocí, Apple ale na tomto poli odvedl vcelku dobrou práci. Výrobci příslušenství začali postupně nabízet možnost upgradu na CarPlay i u aut, vyrobených před rokem 2014, čímž se funkce stala o poznání dostupnější. CarPlay od dob svého vydání zaznamenal řadu důležitých změn a vylepšení, nedošlo ale k tak významnému designovému přepracování jako v roce 2013.

google maps carplay fb

Dnes nejčtenější

.