Zavřít reklamu

Vsadím se, že v minulosti a možná dokonce i v přítomnosti už se někdo setkal se situací, kdy musel vypracovat nějaký projekt nebo maturitní práci do školy. Žijeme ve 21. století, tudíž informace nehledáme v encyklopedii, ale jednoduše na internetu. V těchto případech nám jakožto zdroj informací slouží především Google. Avšak většina stránek, který z Googlu otevřete, má své speciální formátování textu. Když tedy cokoliv z webu zkopírujete, zkopíruje se i velikost textu, font písma a další vlastnosti. Nebylo by jednodušší, kdyby se text vložil bez formátování a navázal na formát, kterým momentálně píšete? I tohle lze v macOS jednoduše provést. Zdržme se tedy úvodních formalit a podívejme se, jak na to.

Jak do Pages vkládat zkopírovaný text bez formátování

Nejprve je samozřejmě nutné, abychom si našli text, který chceme do rozepsaného dokumentu v Pages vložit. V mém případě jsem si vybral stránku z Wikipedie. V normálním případě bych si označil text, zkopíroval jej, přepnul se do Pages a klávesovou zkratkou Command + V text vložil. Poté by se ale text vložil i se zkopírovaným formátem, což samozřejmě nechceme. Pro vložení textu bez formátování postupujeme při kopírování textu naprosto stejně, avšak tehdy, kdy chceme text do Pages vložit, nepoužijeme zkratku Command + V, nýbrž složitější zkratku Option + Shift + Command + V. Taktéž můžete v horní liště rozkliknout záložku Úpravy a kliknout na možnost Vložit a použít styl. Text se poté vloží tak, že pokračuje ve stylu, který už je v dokumentu „zavedený“.

Funkce Vložit a použít styl není součástí pouze Pages, ale i dalších textových editorů, jako je například Word a další. Někdy se však funkce nazývá jinak – u Wordu od Microsoftu je to Vložit jinak…, kde si stačí navolit možnost Neformátovaný text, a poté jej vložit. Myslím si, že se funkce pro vložená neformátovaného textu nachází ve všech lepších textových editorech, a tak stačí pouze hledat. Doufám, že tento návod pomohl nejednomu studentovi.

macos_work_fb

Dnes nejčtenější

.