Zavřít reklamu

Bill Gates je právem brán za jednu  z předních postav v oblasti technologického průmyslu minulosti, ale i současnosti. Když proto před nedávnem sestavil pro Massachusettský technologický institut seznam deseti technologií, které jsou podle něj průlomové a pomohou vyřešit důležité problémy či výzvy v roce 2019, nejen technologický svět tím velmi zaujal. Některé jeho vize jsou totiž skutečně zajímavé, avšak rozhodně ne nereálné. Pojďme si tento seznam tedy společně přiblížit.

1. Robotická zručnost –  Zvláště robotické ruce, které budou schopny manipulovat s neznámými objekty. To přispěje k rozvoji a většímu zapojení robotů v oblasti výroby.

2. „Nová“ jaderná energie – Zde se má jednat především o pokročilé fúzní a štěpné reaktory. Dostupné budou už v tomto roce a výhodou bude jejich nižší cena a větší bezpečnost.

3. Předvídání předčasného porodu – Každý rok se narodí předčasně 15 milionů dětí a jedná se tak o hlavní příčinu úmrtí dětí do pěti let věku. Pomoci by měl jednoduchý krevní test. Lékaři by tak byli na tuto situaci připraveni a zvýšila by se šance dítěte na přežití.

4. Sonda v podobě pilulky – Malá sonda o velikosti pilulky bude zachycovat snímky střev a to bez nutnosti anestezie, dokonce i u kojenců a malých dětí. EED, neboli Environmentální dysfunkce střev, je závažnou nemocí střev a tato sonda by její sledování a případnou léčbu velmi usnadnila.

5. Vakcína pro léčbu rakoviny – Proti rakovině se momentálně bojuje pomocí chemoterapie, která je však velmi náročnou léčbou a dochází také k poškozování zdravých buněk. Vakcína, která s pomocí imunitního systému člověka identifikuje přímo nádor a tyto buňky zničí, bude obrovským krokem kupředu v boji proti rakovině.

6. „Cow-free“ hamburger – Pomocí laboratorních a rostlinných alternativ se přiblíží chuť skutečného masa i jeho nutriční hodnoty. Odpadne tak nutnost ničit životní prostředí a zabíjet miliony krav. Podle OSN bude do roku 2050 na světě 9,8 miliardy lidí a ti budou spotřebovávat o 70 % více masa než v roce 2005.

7. Zachycovač oxidu uhličitého – Skleníkové plyny a globální oteplování jsou jedním z největších problémů současnosti. Cenově dostupný způsob, jak zachycovat oxid uhličitý ze vzduchu, by velmi pomohl snížit právě objem skleníkových plynů v atmosféře. Zachycený oxid uhličitý bude poté například prodáván výrobcům perlivých nealkoholických nápojů.

8. EKG na zápěstí – Možnost měřit si EKG kdykoliv, pomocí zařízení na našem zápěstí,by velmi pomohla v boji proti mrtvici či srdečním záchvatům. A ano, jedním z takových zařízení jsou například Apple Watch Series 4.

9. Záchody bez kanalizace – Nové energeticky úsporné toalety umožní fungování bez napojení na kanalizační systémy a odpad zpracují sami. Přes 2 miliardy lidí na světě nemají v tomto směru dostatečné hygienické zázemí a tak svou potřebu vykonávají například do rybníků či potoků. Následně mohou takto se šířící viry a bakterie způsobovat řadu zdravotních problémů. Nové typy záchodů tento problém vyřeší.

10. Vylepšení AI hlasových asistentů – Siri od Applu či Alexa od Amazonu jsou brány jako chytré hlasové asistentky. To je svým způsobem pravda, zvláště vezmeme-li v potaz, jak krátce jsou na trhu. Na druhou stranu v tuto chvíli dokáží rozpoznávat pouze omezený počet příkazů a dotazů a v této oblasti by brzy mělo dojít ke zlepšení. Brzy tak budeme moci s umělou inteligencí vést klasický rozhovor.

Bill Gates se v oblasti technologií pohybuje už opravdu dlouho:

Těchto deset technologií by podle Billa Gatese mělo být průlomových v roce 2019. Samozřejmě se nepodaří každou z nich masově rozšířit, na to bude třeba více času. Která z nich vás nejvíce zaujala a která naopak není, dle vašeho názoru, tolik důležitá?

Dnes nejčtenější

.