Zavřít reklamu

Práce v technologickém průmyslu dovede být jistě velmi stresující. Pokud řídíte některou z velkých technologických společností, může se na vás začít vaše práce časem podepisovat. Současní matadoři, jako je Tim Cook, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos nebo Bill Gates také kdysi bývali svěžími nováčky. Jak se jejich tváře změnily od doby, kdy začali pracovat ve svém oboru?

Mark Zuckerberg – Facebook

Příběh Marka Zuckerberga a Facebooku zná snad každý, částečně také díky snímku Social Network. Od dob, kdy tehdy dvacetiletý Zuckerberg svou síť rozjížděl ve svém pokoji na vysokoškolské koleji, se ale hodně změnilo. Na prvních snímcích ho můžeme vidět v jednoduchém tričku, teplácích a sandálech Adidas. Pravda, Zuckerbergův šatník pro všední dny se příliš nezměnil, tvář bezstarostného mladíka, disponujícího miliony dolarů, ale postupně vzala za své. Zuckerbergovi je 34 let, jeho čisté jmění je odhadováno na 64,1 miliard.

Jeff Bezos – Amazon

Jeff Bezos založil společnost Amazon v roce 1994, kdy mu bylo třicet let. Podobně jako u Applu se i historie Amazonu začala psát v garáži. Před založením firmy vykonával u D. E. Shaw funkci viceprezidenta, v roce 1993 mu ale jako lepší nápad připadalo prodávat knihy po internetu. Během prvního měsíce Amazon prodal knihy do 59 států a 45 různých zemí, a jeho růst pokračoval. Letos je Bezosovi 55 let a jeho čisté jmění je odhadováno na 150 miliard dolarů.

Steve Jobs – Apple

Když Stevové Jobs a Wozniak zakládali v roce 1976 Apple, bylo Jobsovi pouhých 21 let. Jobs byl považován spíše za „mozek Applu“, zatímco Wozniak byl inženýr. Apple prošel mnoha zásadními chvílemi, a to jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu slova. Steva Jobse, který zemřel v roce 2011 na následky rakoviny slinivky, na vedoucí pozici vystřídal Tim Cook a Apple dnes patří mezi nejhodnotnější společnosti na světě.

Bill Gates – Microsoft

Bill Gates a Paul Allen založili firmu Microsoft v roce 1975. Gatesovi bylo pouhých 20 let a podobně jako Mark Zuckerberg i on předčasně ukončil studium na Harvardu, aby se mohl více věnovat svému technologickému startupu. Gates poznal Allena při studiu na střední škole, kde oba spojovala vášeň pro počítače a software. Paul Allen zemřel loni v 85 letech. Billu Gatesovi je nyní 63 let a jeho čisté jmění činí 97 miliard dolarů.

Jack Drosey – Twitter

Jack Dorsey spolu s Evem Williamsem založili Twitter v roce 2006 – Dorseymu tehdy bylo třicet let. Dorsey posléze z Twitteru odešel, aby založil mobilní platební platformu Square. Do vedení Twitteru se vrátil v roce 2015. Nyní je Droseymu 42 let, Twitter má více než 321 milionů uživatelů a Dorseyho čisté jmění činí 5,5 miliardy dolarů.

Evan Spiegel – Snapchat

Evan Spiegel založil Snapchat v roce 2011 spolu s Reggiem Brownem a Bobbym Murphym – bylo mu pouhých 21 let. Aby se mohl Snapchatu věnovat na plný úvazek, ukončil předčasně studia na Stanford University. Spiegel dnes ve svých 28 letech patří mezi nejmladší miliardáře na světě a jeho čisté jmění činí 3 miliardy dolarů.

Elon Musk – Tesla

Elonu Muskovi bylo v roce 2004, kdy poprvé investoval do společnosti Tesla, 33 let. Dnes je Musk multimilionářem, který štědře podporuje společnosti jako SpaceX a PayPal. Musk se mimo jiné podílel na vývoji první Tesly Roadster, která spatřila světlo světa v roce 2006. V roce 2008 byl Musk jmenován ředitelem Tesly. Nyní je Muskovi 47 let a jeho čisté jmění činí 23,8 miliard dolarů.

Larry Page – Google

Když Larry Page a Sergey Brin zakládali v roce 1998 společnost Google, bylo jim oběma 28 let. Google, podobně jako Apple a další společnosti, původně začínal v garáži. V současnosti je Google nejpoužívanějším vyhledávačem na světě a společnost má na svědomí celou řadu dalších produktů. Pageovi je nyní 45 let a jeho čisté jmění činí 54,1 miliard dolarů. Je devátou nejbohatší osobností na světě.

Larry Ellison – Oracle

Softwarovou firmu Oracle spoluzaložil Larry Ellison v roce 1977, kdy mu bylo 33 let. Již v roce 1986 vykazoval Oracle příjmy ve výši 55 milionů dolarů. Ellison z vedení společnosti odstoupil v roce 2014. Nyní je mu 74 let a Forbes jeho čisté jmění odhaduje na 56 miliard dolarů. Ellison i nadále setrvává ve společnosti jako předseda představenstva.

Meg Whitman – HP

Meg Whitman je považována za jednu z nejmocnějších žen světa. Nejprve pracovala pro společnosti P&G a Hasbro, posléze se v roce 1998 stala ředitelkou eBay. Společnost opustila v roce 2008 jako miliardářka. V roce 2011 se stala členkou představenstva firmy Hewlett Packard, o něco později jí byla nabídnuta vedoucí pozice. Po sedmi letech u HP Meg Whitman oznámila svůj odchod ke startupu Jeffreyho Katzenberga, spoluzakladatele společnosti DreamWorks.

Michael S. Dell – Dell

Michael S. Dell svou společnost založil pod názvem PC’s Limited v roce 1984. Firma se již pod názvem Dell Computer Corp. stala v roce 1988 veřejně obchodovatelnou a Dell se v pouhých 27 letech stal nejmladším vedoucím společnosti ze žebříčku Fortune 500. Několik let vykonával funkci předsedy představenstva a v roce 2007 se opět vrátil do vedení. Dellovo čisté jmění činí 31,1 miliardy dolarů, což z něj dělá 28. nejbohatšího člověka na světě.

Tak co, která z proměn předních osobností technologického průmyslu vás zaskočila nejvíce? Náš favorit je zřejmě Jeff Bezos a jeho bujná kštice, kterou si u něj nyní již ani nedokážeme představit. Naopak šéf Dellu je stále prakticky stejný.

jobs fb

Dnes nejčtenější

.