Zavřít reklamu

Že jsou plány Muskovy vesmírné společnosti Space X obří jsme se mohli v minulých měsících přesvědčit díky mnoha úspěšným startům raket, které do kosmu vynesly vše možné od elektromobilu přes zásoby pro ISS až po různé satelity či sondy, od kterých si jejich tvůrci slibují velké objevy doposud neprobádaných částí vesmíru. SpaceX však pracuje i na jiných velmi zajímavých projektech, mezi které patří například vývoj cestovního vesmírného modulu Crew Dragon, kterým by se mohli v budoucnu například dopravovat astronauti na ISS. A právě tento modul dostal konečně od NASA povolení k testovacímu letu do vesmíru.

Na první testovací let nebudeme naštěstí muset čekat příliš dlouho. Start je totiž naplánován již na sobotu 2. března z Mysu Canaveral na Floridě, kde započínají své vesmírné putování i jiné stroje nejen z dílny SpaceX. Schválení letu předcházelo mnoho testů a prohlídek stroje, aby měla NASA i SpaceX jistotu, že je Crew Dragon opravdu k ostrému letu do vesmíru připraven. Úspěšné absolvování této mise bude znamenat další významný krok k cestování lidí do vesmíru.

Zatím bez lidí

Testovací let, který se koncem týdne snad uskuteční, se zatím musí obejít bez pasažérů a i jiného živého osazenstva. I přestože SpaceX svému modulu věří, posádku do něj z bezpečnostních důvodů posadit nemůže. Je totiž pochopitelně nutné sledovat mnoho ukazatelů a otestovat velké množství systémů na posádce, aby se potvrdilo, že je kapsle pro posádku bezpečná. Jedním z těchto prvků jsou například padáky, které jsou určeny k brzdění při dopadu do vody po návratu na Zemi. S nimi už SpaceX provedlo 17 testů, avšak NASA je stále v procesu schvalování.

Interiér Crew Dragon vypadá takto:

V dubnu by měla SpaceX uskutečnit druhý testovací let, který bude zaměřen na správné fungování bezpečnostního systému. Ten bude použit v případě závady na raketě během letu a může tak v budoucnu zachránit lidské životy. Po úspěšném absolvování i tohoto druhého testu by již nemělo nic bránit v letu s posádkou. Tomu však bude předcházet ještě mnoho kontrol od NASA a zatím tak vůbec není jasné, kdy by k prvnímu „ostrému“ letu mohlo dojít.

SpaceX logo

Dnes nejčtenější

.