Zavřít reklamu

Stejně jako jsme před pár lety hleděli s otevřenými ústy na telefony s dotykovými displeji, hledíme nyní na první smartphony s displeji ohebnými. K jejich představení se totiž v posledních dnech odhodlali hned dva z TOP 3 nejdůležitějších hráčů na tomto poli – konkrétně Samsung a Huawei. Oba smartphony se od sebe sice poměrně značně liší, ani jedno řešení se však zatím nezdá jako špatné a jen čas ukáže, jaký typ se osvědčí víc. Stejně tak ale čas ukáže i to, zda jsou Galaxy Fold a Mate X jen jakýmisi výkřiky do prázdna, po kterých nebude dalších pár let nic podobného následovat, nebo jsou naopak základními kameny nové éry smartphonů. Odpověď na tuto otázku samozřejmě neznáme, stejně jako netušíme, jak se ke skládacím smartphonům staví samotný Apple. Přesto se však dá z jeho kroků z minulosti něco málo vyvodit. 

Že Apple přemýšlí nad vytvořením ohebného iPhonu jsme z úst analytiků slyšeli již mnohokrát, přičemž mnozí z nich se shodovali na jeho příchodu v roce 2020. Tento termín samozřejmě potvrdit nemůžeme, zato práce na něm či minimálně úvahy o jeho vývoji ano. Apple si totiž v minulosti zaregistroval celou řadu patentů, které by mu mohly při jeho tvorbě pomoci, přičemž intenzita těch, které by typově skládacímu smartphonu odpovídaly, se v posledních letech zintenzivnila. Ani to však nemusí samozřejmě nutně znamenat, že je jeho příchod blízko.

V neprospěch brzkého představení skládacího iPhonu hraje dle mého názoru především to, že Apple nemá ve zvyku světu ukazovat “jen” jakési prototypy, které by se snad možná mohly chytit, na rozdíl od Samsungu a jeho Galaxy Fold, který už při představení otevřeně přiznal, že od něj žádné zázraky nečeká. Pokud se tedy Apple rozhodne k představení tohoto typu smartphonu, je vcelku pravděpodobné, že bude jeho vlajkovou lodí a co víc – jediným typem, který budete moci v nabídce zvolit. Jasně, dá se očekávat, že jej Apple vytvoří ve více barevných variantách, s více objektivy fotoaparátu či větší úhlopříčkou displejů či displeje. Je však krajně nepravděpodobné, že by tuto novinku představil po boku “klasických” iPhonů. Můžete sice namítat, že model X představil také po boku “obyčejných” iPhonů 8, avšak při jejich porovnání je naprosto jasné, že o tak obří rozdíl, jaký by byl mezi modely XS a skládacími, se u této dvojice rozhodně nejedná. 

Ve výsledku by se tak dalo říci, že je to možná z části i jakási omezenost jablečné nabídky, která příchodu ohebného iPhonu může bránit. Přeci jen, kdyby bylo portfolio Applu stejně široké jako třeba Samsungu, bez problému by se v něm místo na další kousek našlo – byť, když by byl revoluční. V případě Applu, který se drží zaběhlých kolejí již řadu let a který je sledován miliony oddaných fanoušků, kteří jsou na standard dvou až tří podobných telefonů zvyklí, je však podobná výchylka problémová a do jisté míry nereálná. 

Pokud jste tedy doufali, že se Apple též brzy pochlubí s vlastním ohebným řešením, měli byste zůstat spíše při zemi. iPhone, který budeme moci uprostřed ohnout, totiž z krabičky zřejmě ještě pěkných pár let nevytáhneme – pokud vůbec. Selžou-li pokusy Samsungu a Huawei, zhyne zřejmě i naděje na budoucnost podobných telefonů, tedy alespoň na pěkných pár budoucích let. K tomu však nemusí dojít proto, že by byly nekvalitní, ale i proto, že na ně zkrátka ještě nejsme zcela připraveni a nedokážeme je využít tak, jak nám výrobci nabízí. Ostatně, i v našich diskuzích jsou podobné smartphony mnohdy odsuzovány s tím, že zkrátka netušíte, co přesně byste s nimi dělali. Tento pohled se ale může samozřejmě v horizontu několika následujících let s příchodem nových technologií změnit. Zda tomu tak však skutečně bude ukáže opět až čas. 

Koncept ohebný iPhone

Dnes nejčtenější

.