Zavřít reklamu

V komentářích pod jedním z nedávných návodů jste se nás ptali na to, zda-li se dá v macOS jednoduše „přeskakovat“ mezi otevřenými okny, například podobně, jako je tomu ve Windows. Odpověď na tuto otázku samozřejmě znám a hned na úvod vám prozradím, že existuje více možností, jak si přehled spuštěných oken zobrazit. Zdržme se tedy úvodních formalit a vrhněme se na to.

Zobrazení otevřených aplikací

Pokud si chcete zobrazit jednoduchý seznam spuštěných aplikací, tak můžete. Jedná se o jakousi obdobu zkratky Alt + Tab na konkurenčním operačním systému. Na Macu se ale v tomto případě zobrazí pouze spuštěné aplikace, nikoliv všechna spuštěná okna. To znamená, že pokud máte u jedné aplikace spuštěných vícero oken, tak se mezi nimi pomocí tohoto triku nepřepnete. Zobrazení otevřených aplikací vyvoláte klávesovou zkratkou Command + Shift + Tab. Pokud budete držet Command + Shift a mačkat Tab, tak se mezi aplikacemi můžete jednoduše přesouvat. Zároveň můžete zobrazení otevřených aplikací pomocí klávesové zkratky zobrazit a kurzorem myši si vybrat, kterou aplikaci chcete otevřít.

prehled_App_macos

Zobrazení všech otevřených oken

V případě, že si chcete zobrazit podrobnější zobrazení, a to v podobě všech otevřených oken a nikoliv jen aplikací, tak i taková funkce je v macOS k dispozici. Funkce se nazývá Mission Control a vyvoláte ji pomocí Trackpadu. Na něm už pouze stačí přejet nahoru třemi prsty. Zobrazí se přehled všech otevřených oken. Pomocí kurzoru myši si můžete jednoduše vybrat, na kterou aplikaci se chcete přepnout. V horní části Mission Control se také můžete přepínat mezi aktivními plochami a nebo je pomocí ikony „+“ vytvářet.

Pokud vám Missicon Control nefunguje, tak se přesvědčte, že jej máte aktivovaný v předvolbách nastavení. V levém horním rohu klikneme na logo Applu a z nabídky vybereme Předvolby systému… Otevře se nové okno, ve kterém se přesuneme do sekci Trackpad (druhý řádek, pátá ikona). Zde se v horním menu přepněte do záložky Další gesta a zkontrolujte si, zda-li máte aktivní gesto Mission Control. Pokud ano, tak se ještě podívejte, jakým gestem jej vyvoláte.

Pomocí těchto dvou triků se můžete velice jednoduše přesouvat mezi aplikacemi či okny aplikací. Osobně mi nějakou dobu trvalo, než jsem si na Mission Control zvykl. Jakmile si však zvyknete, tak už nikdy nebudete chtít používat něco jiného – tedy alespoň já jsem to tak měl.

mission_control_fb

Dnes nejčtenější

.