Zavřít reklamu

Ještě před pár lety bychom si při představě ohebných smartphonů zřejmě klepali na čelo s tím, že se jedná maximálně o výdobytek ze sci-fi filmu. Poslední měsíce nám však jasně ukazují, že to mnohé společnosti myslí s tímto typem smartphonu skutečně vážně. Po ukázkách prototypů či únicích videí jsme se dokonce minulý týden dočkali představení skládacího Galaxy Fold od Samsungu a včera v noci na MWC 2019 pak Mate X od Huawei, který stojí také za pozornost. 

Ohebný smartphone z dílny Huawei se od Samsungu Galaxy Fold liší už na první pohled v celé řadě věcí. Čínská společnost u něj totiž vsadila na jiné řešení, nazvané “Falcon Wing”, díky kterému lze smartphonu se 6,6” OLED displejem v mžiku přeměnit na 8” tablet a to pouhým uhnutím “křídla” s displejem, které tvoří záda. Jak můžete sami na fotkách zařízení vidět, displej je tedy “jen” z vnější strany, což je zřejmě jeden z největších rozdílů mezi tímto modelem a Galaxy Fold, který má displej po sklopení naopak uvnitř.

Poměrně zajímavé jsou i rozměry novinky. Ve složeném stavu je totiž Huawei Mate X tlustý 11 mm, což rozhodně není špatné číslo. Pokud jej pak rozevřete, dostanete se na tloušťku poloviční, tedy 5,5 milimetrů. Kromě rozměrů ale potěší i trojitý fotoaparát z dílny Leica ve složený 40 MPx širokoúhlý objektiv, 16 MPx ultra širokoúhlý objektiv a 8 MPx teleobnektiv. 

Stejně jako Samsung, i Huawei se dle svých slov bude u novinky soustředit především na multitasking v systému a jeho co nejefektivnější využití na obří obrazovce. Mnoho detailů o svých plánech v tomto ohledu však bohužel zatím čínská společnost neprozradila, takže se můžeme jen domnívat, zda se vydá podobnou cestou jako Samsung – tedy kontinuitou aplikací fungujících jak na zavřeném, tak otevřeném telefonu – nebo naopak zvolí cestu vlastní. 

Co se týče způsobu zabezpečení, Mate X spoléhá na snímač otisků prstů implementovaný do tlačítka pro odemykání a uzamykání obrazovky. Majitele, kteří po tomto skvostu sáhnou, potěší i velká 4500 mAh baterie s podporou funkce SuperWare 55W, díky které byste jí měli podle Huawei dobít z 0 na 85 % za pouhých 30 minut. Stejně jako u modelu Galaxy Fold pak potěší i podpora 5G sítí. 

Tento krásný model má však jednu poměrně podstatnou vadu na kráse – cenu. Zatímco Galaxy Fold od Samsungu má být prodáván za 1980 dolarů (44700 tisíc korun), Huawei nasadilo u své novinky cenovku 2300 Euro, tedy v přepočtu necelých 59 tisíc korun. Na pulty obchodů by pak rád svou novinku dostal v červnu či červenci – tedy asi dva až tři měsíce po Samsungu. Na jaké trhy telefon dorazí však není bohužel zcela jasné. Nicméně už nyní se zdá poměrně nepravděpodobné, že minimálně USA kvůli neshodám Huawei s tamní vládou ostrouhá. 

Tak co, jak na vás novinka od Huawei působí? Je dle vašeho názoru využitelnější, než produkt od Samsungu, nebo je to naopak spíše přešlap? Přiznám se, že mě osobně je Mate X zřejmě sympatičtější, byť z ceny se mi protáčí panenky.

mate x ohebny

Dnes nejčtenější

.