Zavřít reklamu

Přestože se zraky valné většiny z nás nyní upínají k iPhonům, které Apple představí letos v září, čínská média již začínají pomalu rozebírat, jaké novinky si pro nás Apple připraví v příštím roce. Jednou z těch nejzajímavějších by měl být procesor, který bude podle portálu DigiTimes stejně jako v loňském roce svým způsobem revoluční.

Vzpomínáte, jaký poprask vyvolal vloni čipset A12 Bionic, který byl jako první na světě vyroben 7nm technologií? Vsadím se, že určitě ano. Právě 7nm čipsety totiž chtěly uvést jako první na trh mnohé společnosti, avšak Apple si nakonec toto prvenství uzurpoval pro sebe. I tento typ procesorů však bude již brzy překonán – konkrétně již v příštím roce. Podle portálu DigiTimes se totiž chystá procesory iPhonů pro rok 2020 jejich tradiční výrobce TSMC vyrobit 5nm technologií. 

V loňských iPhonech naleznete 7nm procesory A12 Bionic: 

V tuto chvíli se samozřejmě nedá říci, jak velký výkonnostní nárůst bude přechod ze 7nm na 5 nm znamenat. Obecně však platí, že čím menší mezery mezi tranzistory procesoru jsou, tím jsou čipy výkonnější a zároveň energeticky úspornější. Je tak poměrně pravděpodobné, že se stejně jako vloni dočkáme nárůstu výkonu v řádu desítek procent. iPhony si tak ani v následujících letech na nedostatek výkonu stěžovat rozhodně nebudou. 

Nejen iPhony

Daleko větší emoce než procesory pro nové iPhony vzbuzují v posledních dnech spíše procesory pro počítače Mac. Apple totiž dle dostupných informací finišuje se svou vlastní verzí, kterou by rád co nevidět nasadit do prvních strojů. Dočkat bychom se údajně mohli již v příštím roce. Snad budou tedy stejně kvalitní jako ty, které tepou v iPhonech.

apple_chip_t2_Fb

Dnes nejčtenější

.