Zavřít reklamu

Že Apple pracuje již řadu let na vlastních procesorech pro počítače víme díky různým únikům informací poměrně dlouho. Vzhledem k tomu, jakých kvalit dosahují procesory řady A v iPhonech a iPadech navíc plán vytvořit vlastní čipsety pro Macy nikoho příliš nepřekvapuje. Velkou neznámou však je, kdy bychom se jejich nasazení mohli dočkat. Podle portálu Axios by ale měly dorazit první Macy s jablečnými procesory už skutečně velmi brzo.

Výše zmíněný portál hovořil s předními vývojáři i vedoucími pracovníky společnosti Intel, která nyní do Maců dodává své procesory. Oficiální vyjádření od nich sice samozřejmě nezískal, „mimo záznam“ mu však valná většina z nich údajně potvrdila, že první Macy s procesory z dílny Applu dorazí již v příštím roce. O jaké modely se ale bude jednat nejspíš netuší ani oni sami. Nicméně se nezdá, že by procesory Apple nasadil ihned do všech svých strojů, ale bude na ně „najíždět“ postupně.

Brzký příchod předpovídají i ostatní

Axios tak svým novým zjištěním jen potvrdil to, co mnozí analytici předpovídají už dlouhé měsíce. Například uznávaný Apple analytik Ming-Chi Kuo s podobným tvrzením přišel v loňském roce hned několikrát. Nebyl si však tehdy ještě zcela jist, zda k tomuto kroku Apple přistoupí už v roce 2020 nebo až v roce 2021.

Je však tato změna správná? Nejspíš ano. Tímto krokem by došlo k jistému sjednocení veškerého softwaru, který by mohl být zcela jednodušeji vyvíjen jak pro iOS, tak pro macOS. Tato změna by pro sérii Maců znamenala obrovskou změnu, kterou jsme naposled mohli vidět v roce 2005. Tehdy Apple přešel z procesorů PowerPC na dosavadní Intel. Pokud se podíváme na naše jablečné telefony, najdeme v nich speciální procesory vyvíjené Applem. Díky tomu iPhony disponují extrémním výkonem a dokáží si s konkurencí hravě poradit v nejrůznějších rychlostních testech, přestože jsou papírově o poznání horší. Těží totiž právě z toho, že jsou vyvíjeny „na míru“ jablečným telefonům.

Případný přechod na vlastní jablečné procesory s sebou přinese také jednu nepříjemnost. Samotní vývojáři budou mít posléze nějaký čas trochu problém s vývojem svých aplikací, jelikož je budou muset přizpůsobit hned pro dvě architektury – starší Macy s Intelem a nové s vlastním jablečným čipem. Jejich trápení by vyřešil až čas, kdy by všichni jablíčkáři přešli na nejnovější Macy, díky čemuž by mohli vyvíjet jen jednu aplikaci, která by se poté dala spustit na všech platformách. Některé zdroje dokonce tvrdí, že dojde k sjednocení operačních systémů iOS a macOS. Vedení Applu však s tímto tvrzením absolutně nesouhlasí a dle jejich slov k tomuto nikdy nedojde.

Koncept nového MacBooku Pro (Viktor Kadar):

Tuto změnu by přivítal rozhodně nejeden jablíčkář, jelikož si v současné době spousta uživatelů stěžuje právě na intelovské procesory. Jak bylo zmíněno výše, nové Macy by posléze zřejmě dokázaly nabídnout daleko větší výkon, jelikož by systém macOS byl postaven přímo pro svůj vlastní procesor – stejně, jako je tomu u iPhonu. A co vy, těšíte se na tuto změnu?

macbook_keyboard_backlight_Fb

Dnes nejčtenější

.