Zavřít reklamu

Mrzí vás, že máte na svém iPhonu aplikace, které nenaleznete v Mac App Storu na Macu a naopak? Pak by přesně vás měl Apple již brzy velmi potěšit. Podle zjištění reportéra Marka Gurmana z Bloombergu, jehož zdroje patří mezi ty nejkvalitnější, totiž chce Apple univerzální aplikace přivést k životu již velmi brzy. 

Že si Apple pohrává s myšlenkou vytváření univerzálních aplikací, které budou bez problému fungovat jak na Macu, tak iPhonu či iPadu, se proslýchá již poměrně dlouho. Až letošek by však měl tento nový projekt, který je interně označován jako Marzipan, konečně popostrčit směrem kupředu. Podle Gurmanových zdrojů totiž letos Apple na červnové WWDC vydá speciální softwarové sady, které vývojářům vytváření univerzálních aplikací na obě platformy umožní. Zprvu bychom se však měli dočkat „jen“ možnosti vytvářet aplikace na iPad a Mac. Poměrně zajímavé je i to, že dle Gurmana vydá Apple novou vývojářskou softwarovou sadu i příští rok a rozšíří jí veškeré možnosti univerzálních aplikací. První sada by totiž měla umožňovat “jen” vytváření zcela nových aplikací fungujících na obou platformách, kdežto sada pro rok 2020 by již měla umožňovat i jistou formu portace a hlavně i podporu pro iPhony. 

Měli jste raději design App Storu z iOS 10, nebo dáváte přednost tomu z iOS 11/12:

Velké ulehčení pro uživatele i vývojáře

Nové univerzální aplikace nebudou výhrou jen pro uživatele, kteří si nebudou muset zvykat na různých platformách na jiná prostředí, ale samozřejmě i pro samotné vývojáře. Vývoj jedné takové aplikace by měl totiž být o poznání rychlejší než vývoj dvou pro dva různé operační systémy. Po vytvoření aplikace pro ně pak bude o poznání příjemnější i její udržování ve formě updatů. Opět totiž bude stačit jen jedna verze, která se jen mírně přizpůsobí daným zařízením.

Předvoj něčeho většího? 

V souvislosti s univerzálními aplikacemi se stále častěji spekuluje nad tím, zda si jejich vytvořením Apple jen nechystá půdu pro nové Macy s vlastním procesorem. Na tom totiž už údajně pěkných pár let intenzivně pracuje a do svých počítačů by jej rád začal používat v průběhu následujících několika let. A jelikož si je bude moci Apple vytváře de facto na míru svým strojům, mohl by díky nim vytěžit z nové verze aplikací více, než bylo doposud možné. Na druhou stranu však neočekávejte, že bychom se v budoucnu dočkali i většího kombinování macOS a iOS. Myšlenky jakýchkoliv hybridů těchto systémů, které by mohly dosavadní macOS a iOS nahradit, totiž Apple v minulosti již několikrát vyvrátil. 

App Store

Dnes nejčtenější

.