Zavřít reklamu

Celá Česká republika momentálně nežije ničím jiným, než spuštěním Apple Pay. Placení s pomocí této novinky je z vlastní zkušenosti opravdu návykové. Pokud jste si platební metodu Apple Pay ještě na vašich jablečných zařízeních nenastavili, tak tak můžete učinit pomocí tohoto návodu. V tomto článku se ale budeme zaobírat spíše jakousi problematikou Apple Pay. Konkrétně se podíváme na otázku, která zní: Lze do Apple Pay přiřadit jednu kartu pod více Apple ID účtů?

V redakci jsme si tuto otázku kladli také, a jelikož momentálně vidíme službu Apple Pay v tom nejlepším světle, tak se těžce snažíme hledat nějaká ta negativa. Jednoduše nám nešlo do hlavy, jak by mohla jedna karta fungovat, kdyby se s ní zaplatilo ve stejný čas. Odečtení peněz z účtu pár sekund trvá. Dejme tomu, že bychom měli na účtě 1.000 korun. Na jednom zařízení bychom udělali platbu za oněch 1.000 korun a zároveň bychom na druhém zařízení udělali nákup za další peníze. Za normálních okolností by k platbě nedošlo, jelikož by na účtě došlo k vyčerpání prostředků.

Osobně jsem se s podobnou situací už jednou setkal. Skrze můj účet byly v jednu chvíli provedeny dvě platby, které po součtu dávaly dohromady větší částku, než která byla k dispozici na účtě. Ve finále to skončilo tak, že obě platby proběhly bez problémů, avšak na mém účtě se jednoduše objevila mínusová hodnota. Podotýkám, že nemám aktivní kontokorent a zároveň ani nemám povoleno jít jakýmkoliv jiným způsobem „do mínusu“. Pojďme si ale zodpovědět onu otázku – lze tedy i přes tato možná úskalí přidat pod více Apple ID stejnou kartu?

Apple Pay v praxi:

Ano i ne. Stejnou platební kartu lze jednoduše přidat pod různá Apple ID – Apple v tomto nevidí žádný problém a není třeba podnikat speciální kroky, pomocí kterých byste si stejnou kartu mohli pod jiné Apple ID přidat. Problém je ale spíše u některých bank, které mají jakousi ochranu proti falešným platbám. Tato ochrana funguje na takovém principu, že sleduje, z jakých míst platbu provádíte. Pokud dojde během několika sekund k platbě například v Ostravě a zároveň také v Praze, může se stát, že se platba neuskuteční. Není totiž možné, abyste se v rámci několika sekund přesunuli o nějakých 400 kilometrů.

Sečteno, podtrženo – jednu kartu si můžete bez problémů přidat pod několik Apple ID účtů. Pokud tedy máte v rodině pouze jednu kartu, tak s ní platit můžete, avšak jsou zde rizika, které musíte podstoupit a dost možná bude lepší, abyste si vyřídili karet více. Pokud učiníte více plateb v krátkém časovém termínu, tak se jedna z plateb díky ochraně nemusí provést. Pokud nějakým způsobem platba projde, tak se stejně odečtou z vašeho účtu obě částky, a to i v případě, že na účtě nebudete mít dostatek prostředků. Nejjednodušší řešení tedy je, abyste si k jednomu účtu vytvořili více platebních karet a ke každému Apple ID si přiřadili jinou kartu. Předejdete tak zbytečným zmatkům a hlavně platebním problémům, které mohou při placení nastat. A v případě, že máte černé svědomí, tak je nutné myslet na to, že banky se rozhodně nenechají žádným způsobem oškubat a jednoduše nad nimi žádným způsobem nevyzrajete.

apple_pay_gif
apple-pay-2018-fb

Dnes nejčtenější

.