Zavřít reklamu

Apple čas od času svým uživatelům Apple Music nabízí různé bonusy ve formě slev předplatného či dokonce několika měsíců zdarma, kterými se je snaží pojistit před konkurencí v podobě Spotify. Zdánlivě parádní bonus má však háček.

V případě nové akce vám Apple daruje měsíční předplatné Apple Music, které můžete zaslat jednomu z vašich kamarádů, či komukoliv jinému. Na tom by zřejmě nebylo nic špatného, kdyby ovšem Apple tuto akci nepropagoval i pomocí push notifikací – tedy klasických upozornění, které se vám zobrazí na displeji například v případě příchozí zprávy. Po kliknutí na onu notifikaci se dostanete na stránku, kde můžete dárek v podobě měsíčního předplatného Apple Music zaslat. Obdarovanou osobu byste ale měli upozornit na důležitou věc. Jakmile bude měsíční předplatné u konce, tak se automaticky obnoví. Nikoliv zdarma, ale za klasickou sazbu, kterou si jablečná společnost účtuje.

Porušení podmínek

Zdá se vám takové počínání v pořádku? Dovolte mi ale abych vás vyvedl z omylu – takové počínaní totiž v pořádku není. V podmínkách používání App Storu totiž stojí, že vývojáři nesmí uživatele lákat na zakoupení nebo předplacení své aplikace pomocí push notifikací. Apple tedy porušil své vlastní podmínky, které musí respektovat každý vývojář v App Storu. Na jednu stranu si sice kalifornský gigant ve svých vlastních vodách může dělat prakticky cokoliv, na druhou stranu by ale společnost měla dodržovat podmínky, které si sama stanoví.

Takto vypadá notifikace, porušující podmínky App Storu:

applemusic_1month

Notifikace z Apple Music se čas od času na vaši obrazovce objeví. Pokud vás však tato oznámení otravují a nepřejete si, aby se vám zobrazovala, lze je jednoduše v nastavení vypnout. Stačí otevřít nativní aplikaci Nastavení, zde přejít do Oznámení, v seznamu aplikací najít položku Hudba a deaktivovat u ní Povolit zobrazení.

Obecně se dá propagace produktů ze strany Applu označit v posledních měsících za přinejmenším zajímavou. Pomocí push-notifikací totiž v nedávné době propagoval i své nové iPhony, tentokrát přes aplikaci Apple Store. Mnozí analytici si toto chování vykládají jako jisté doznání k mizerným prodejům, které se snaží právě podobnými kroky oživit. Těžko však samozřejmě říci, kde je pravda. Jasné ale je, že podobný způsob propagace je přinejmenším velmi otravný.

app store

Dnes nejčtenější

.