Zavřít reklamu

Čas u obrazovky patří mezi nejvýznamnější novinky v iOS 12. Jeho hlavním účelem je pomoci uživateli lépe a účinněji omezovat dobu, kterou stráví na svém iOS zařízení, respektive u specifických aplikací. Uživatelé mohli díky funkci Čas u obrazovky kontrolovat nejen svá vlastní zařízení, ale provádět omezení i u zařízení svých dětí nebo zaměstnanců. V době, kdy byl Čas u obrazovky čerstvou novinkou, vyšel nejeden pochvalný článek. Je ale tato funkce opravdu tak efektivní?

Jisté pochyby vyvolává nedávný dotazník, v němž více než tisícovka uživatelů reflektuje své zkušenosti s touto funkcí. Většina dotázaných přiznala, že se snaží pravidelně kočírovat čas, strávený u obrazovky, nebo omezit význam smartphonů v jejich životě. V dotazníku ale vyšlo najevo že si 54 % zúčastněných není jisto tím, zda toto omezení opravdu nese ovoce. Řada z nich totiž ve výsledku vůbec neomezila dobu, strávenou se smartphonem nebo tabletem. Jeden ze tří respondentů pak uvedl, že po deaktivaci funkce začali své zařízení používat ještě intenzivněji.

Kromě funkce Čas u obrazovky se dotázaní pokoušeli omezit používání smartphonů zredukováním počtu notifikací (46 %), přepnutí do režimu Nerušit (44 %) nebo vypnutím zařízení na určitou dobu (37 %). Navzdory tomu ale byla celá třetina dotázaných přesvědčená o tom, že omezení času, stráveného se smartphonem, je důležité. 31 % dotázaných bylo znepokojeno tím, jak technologie negativně ovlivnila jejich schopnost živé interakce s ostatními lidmi. Většina účastníků průzkumu se nicméně shodla na tom, že jsme na technologii v mnoha směrech závislí, a proto je těžké ji z našich životů zcela vyloučit. Problémem může být i nespecifikovanost výrazu „čas u obrazovky“. Tři hodiny na YouTube budou podle funkce v iOS pořád tři hodiny na YouTube bez ohledu na to, zda jste sledovali letsplaye Minecraftu, nebo si k práci pouštěli Bacha.

cas_u_obrazovky_ios_fb

Dnes nejčtenější

.