Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že jsou pro Apple zisky z jeho služeb rok od roku důležitější. Jeho uživatelé je totiž využívají čím dál více, díky čemuž se kasa Applu pomalu ale jistě plní. Někteří analytici jsou pak dokonce přesvědčeni o tom, že za pár let by mohlo být toto odvětví pro kalifornského giganta důležitější než prodeje iPhonů, které se dají nyní bez nadsázky označit za klíčové. Jak se však zdá, minimálně u některých typů služeb se Apple ještě zapotí, než se mu podaří nastavit podmínky pro její tvůrce tak, aby byli spokojeni jak oni, tak i on. 

Že Apple chystá jakýsi “Netflix pro psaná média”, tedy službu na bázi předplatného umožňující číst velké množství novin a časopisů, víme díky velké spoustě úniků informací zhruba od poloviny loňského roku. Podle nového zjištění redaktorů z Wall Street Journal však nyní uvízl kalifornský gigant na pomyslném mrtvém bodě, jelikož se mu nedaří vyjednat s vydavatelstvími, jejichž noviny a časopisy by služba zahrnovala, podmínky přívětivé pro obě strany. Apple totiž dle dostupných informací trvá na tom, aby se zisky ze služby dělily rovným dílem, což však vydavatelé odmítají a požadují daleko více. Pokud by totiž k takovému dělení došlo, musela by se polovina určená pro vydavatele rozštěpit mezi všechny zapojené, kvůli čemuž by ve výsledku nebyly jejich zisky nikterak velké. Je tedy jasné, že po Applu požadují, aby si ze zisků ze služby “ukousl” o poznání méně, díky čemuž by se odměny pro ně dostaly na o poznání příjemnější úroveň. Do toho se však naopak příliš nechce Applu. 

Články z „Netflixu pro noviny a časopisy“ by vám mohl v budoucnu předčítat třeba nový HomePod:

Problém je i v tom, že měsíční poplatek za službu údajně Apple nastavil na pouhých 10 dolarů, což je shodné s poplatkem, který si účtuje například The Washington Post, o jehož zařazení do služby měl Apple zájem. New York Post si pak dokonce za měsíční předplatné účtuje 15 dolarů, tedy o třetinu více, než za kolik by Apple svým uživatelům dovolil jeho zprávy číst. Je tak prakticky jasné, že se vydavatelé bojí výrazného propadu příjmů, protože jejich současní čtenáři raději přejdou pod Apple, který jim za stejnou či nižší cenu nabídne daleko více. 

V tuto chvíli je těžké odhadnout, kdy by se mohl “Netflix pro časopisy a noviny” rozjet naplno. Vzhledem k vývoji vyjednávání je však prakticky jasné, že se v nejbližších měsících rozhodně nedočkáme. Těšit nás tak může alespoň to, že bychom si měli již brzy užít první originální pořady z dílny Applu na jeho vlastní streamovací službě, kterou by měl představit či minimálně poodhalit snad už v březnu. 

Apple Store logo

Dnes nejčtenější

.