Zavřít reklamu

O bezpečnosti jablečných produktů dnes ví již téměř celý svět. Jedním z hlavním pilířů je možnost odemknutí telefonu za pomocí biometrické autentizace, kdy od iPhonu X máme možnost využít technologii zvanou Face ID. Ta by měla být daleko bezpečnější než dřívější Touch ID, avšak prakticky ihned po jejím představení se ukázalo, že zcela dokonalá ještě není. Tým kybernetických expertů totiž dokázal na podzim roku 2017 velmi pečlivě navrhnout speciální 3D masku, kterou se podařilo Face ID na iPhonu hravě oklamat. To by se ale již v budoucnu opakovat nemělo Nově zveřejněný patent by měl totiž zajistit daleko větší bezpečnost technologie Face ID, díky čemuž v budoucnu zmiňovaná trojrozměrná kopie stačit rozhodně nebude.

V současné době Face ID funguje díky TrueDepth kameře a 3D skenu obličeje. K docílení ještě lepších výsledků by pak mohli uživatelé podle patentu například projevit určitou mimiku. Sken obličeje by poté fungoval na principu kombinace 2D a 3D snímků, které by se s nepatrným pohybem uživatele pochopitelně jemně lišily. V některých případech by mohlo dojít k zcela náhodnému skenu, který by se soustředil pouze na určitou síť infračervených bodů našeho obličeje. Ten by se posléze porovnal s původními daty a v případě shody by došlo k odemknutí telefonu. Využití náhodných snímků a registrace mimiky by mělo maximálně zamezit možnosti prolomit Face ID například pomocí zmiňované 3D masky. Ať už Apple se svým korunním klenotem na poli bezpečnosti zamýšlí cokoliv, tak či tak by realizace tohoto patentu přinesla daleko důkladnější sken obličeje a zajistila ještě větší bezpečí pro své uživatele.

Prohlédněte si Face ID v galerii níže:

S technologií Face ID se již nyní můžeme setkat všude kolem nás. Mnohé bankovní instituce využívají právě tento způsob zabezpečení ve svých aplikacích a nedávno dokonce implementoval možnost zamknutí právě touto metodou i WhatsApp (v případě starších telefonů je užito Touch ID). Důvěřujete biometrické autentizaci za pomoci Face ID, nebo jste stále zastánci klasické čtečky otisku prstů? Pro srovnání šance náhodného odemknutí za pomocí jablečného rozpoznávání obličeje je pouze 1 ku 1 milionu, přičemž v případě Touch ID se jedná o 1 ku 50 000.

face id iphone x

Dnes nejčtenější

.