Zavřít reklamu

[Aktualizace]: Veškeré legislativní procesy již má Tesla za sebou a autopilota v novém Modelu 3 pro evropský trh tak již nyní bez problému zaktivujete. Zápletka tak měla naštěstí velmi rychlé řešení. Přesto je poměrně zajímavé, že si automobilka podobnou věc nepohlídala už při samotném plánování vstupu na trh.

Dlouho očekávaný start prodejů Modelu 3 od Tesly v Evropě je konečně tu. Místo nadšení se však musí někteří majitelé nového elektromobilu potýkat spíše se zklamáním. Ti, kteří si objednali vozidlo s balíčkem výbavy obsahujícím autopilota, totiž zjistili, že právě možnost autonomního řízení je vypnuta a nejde aktivovat.

Vše je způsobeno tím, že Tesla nyní čeká na povolení pro balíček s asistencí řízení od nizozemské organizace RDW. Muskova elektromobilka sice už v lednu tohoto roku vydala prohlášení, že tato povolení pro Model 3 v Evropě obdržela, což znamená, že vozidlo splňuje veškeré podmínky, aby mohlo být prodáváno v Evropské unii, mluvčí RDW se však proti tomuto tvrzení ohradil s tím, že autopilot součástí tohoto povolení nebyl a tudíž na evropské silnice Model 3 řízený autopilotem nesmí. Poměrně zajímavé je, že Tesla v Evropě i přesto již prodává Model S a Model X, přičemž ani v jednom z těchto vozů autopilot nechybí.

Podle mluvčího Tesly je plánováno spuštění autopilota pro Model 3 v Evropě začátkem tohoto týdne. Všechny potřebné testy prý byly splněny a nyní se tedy jen čeká na dokončení veškerých legislativních procesů. Evropští zákazníci, kteří si za balíček s autopilotem připlatili zhruba šest tisíc dolarů, se tak nemusí obávat, že by své peníze vyhodili nadobro.

Spuštění prodeje a rozšíření Modelu 3 v Evropě a Číně je pro Teslu hlavním úkolem pro tento rok. Především Čína je pro ní důležitá, protože jde o největší trh s elektromobily na světě. I proto je v současnosti téměř každý vyrobený kus Modelu 3 určen právě pro Evropu či Čínu.

Tesla

Dnes nejčtenější

.