Zavřít reklamu

Když se v loňském roce začaly objevovat zprávy analytiků o tom, že prodeje Maců klesají, mnozí z nás v tom neviděli nic tragického. Prakticky od začátku roku se totiž poměrně hlasitě hovořilo o blížícím se příchodu nového MacBooku Air a Macu mini, přičemž zejména první jmenovaný stroj měl prodeje výrazně rozdmýchat. Jelikož však nikdo nevěděl, kdy přesně dorazí, mnozí jablíčkáři byli ochotní klidně celý rok počkat, což se částečně na klesajících prodejích v průběhu celého roku odrazilo. Svůj díl viny mají na této nelichotivé skutečnosti i minoritní upgrady MacBooků Pro či absence jakéhokoliv vylepšení iMaců a iMaců Pro, které též mnozí uživatelé očekávali. Nic z toho však nakonec Apple bohužel nesplnil, což zapříčinilo další prodejní propady. Nyní, tedy zhruba tři měsíce po zahájení prodejů nových MacBooků Air a Maců mini, navíc Apple nepřímo potvrzuje, že se Macy představenými na podzim 2018 do gusta všech uživatelů rozhodně netrefil.

Že Apple prodává v zahraničí své repasované produkty za zvýhodněnou cenu není již řadu let žádným tajemstvím. Ostatně, mnozí jablíčkáři nakupují s vidinou slušné úspory jen a jen takto. Není se však příliš čemu divit. Vždyť za příznivější cenu dostanete prakticky nové, 100% funkční produkty, které netrpí žádnou vadou na kráse a udělají vám tím pádem tutéž službu jako kdybyste je zakoupili jako zcela nové. Jedinou kaňkou je v tomto případě určitá prodleva, která závisí především na typu produktu. Zpravidla se však dá kalkulovat zhruba se šesti měsíci až jedním rokem. Namátkou lze zmínit třeba iMac Pro, který začal Apple v repasované verzi prodávat právě půl roku po zahájení jeho prodejů, či iPhone X, jehož repasovaných verzí se v zahraničí dočkali zákaznici teprve před pár dny. Proč tato prodleva? Důvodů je samozřejmě více a většinu z nich zná jen samotný Apple. Jedním z nich je však samozřejmě to, v jakém množství se Applu jeho produkty vrací. Pokud se mu jich totiž vrací málo, je jasné, že jich nashromáždí dostatečný počet na prodej v repasovaném stavu pomalu a tudíž na ně musí zákazníci čekat daleko déle než na produkty, které uživatelé vrací častěji. A hádejte, jaké produkty začal Apple v repasované verzi prodávat před pár dny.

Tipovali jste MacBook Air a Mac mini z loňského roku? Pak jste se trefili přímo do černého. Přestože jsme se spuštění prodeje těchto produktů dočkali až na začátku listopadu, už po třech měsících je Apple nabízí v repasované verzi a za výhodnější cenu, z čehož lze vyvodit poměrně jednoduchý závěr – nové Macy svým způsobem zklamaly a uživatelé je nejspíš vcelku hojně vrací. Pro potvrzení této teorie navíc nemusíte chodit příliš daleko. Stačí si otevřít pár zahraničních diskuzí na toto téma a pročíst komentáře diskutujících. Přiznám se, že i mě samotného zarazilo, jak často lidé v zahraničí novinky Applu vraceli, přičemž někteří dokonce hned několikrát. Důvodů přitom byla celá řada od nespokojenosti s mizernou kvalitou FaceTime kamery u MacBooku Air až po zklamání zapříčiněné daleko vyššími očekáváními z produktu.

Cena neštve jen nás

Poměrně zajímavé je i to, že se mnozí zahraniční uživatelé pozastavují stejně jako my nad vysokou cenou MacBooku Air. Přestože jej lze sehnat v USA o poznání levněji než u nás, mnozí Američani jsou toho názoru, že jeho cena zcela neodpovídá kvalitě a do jeho nákupu se proto nehrnou. Jasně, Apple nám v něm nadělil vymodlený Retina displej. Na druhou stranu však odstraněním většiny portů svým způsobem zařízl myšlenku všestranného počítače pro běžné uživatele, který lze využívat bez spousty zbytečných redukcí. Do gusta se ale mnohým Apple netrefil ani použitým procesorem či pouhými 128 GB SSD v základu. 

Velká očekávání tak ve výsledku střídá spíše velké zklamání, ze kterých však Apple přesto zatím věšet hlavu nemusí. I letos se totiž očekává nálož nových Maců, kterými by si mohl napravit reputaci a upadající prodeje svých počítačů tak znovu rozpumpovat. A kdo ví, třeba si nakonec najdou uživatelé cestu i k mnohými zatracovaným Macům roku 2018. 

MacBook Air

Dnes nejčtenější

.