Zavřít reklamu

Málokdy se stává, že by se Apple dobrovolně hrnul k soudu. Nejčastěji vás informujeme, jak Apple v mnoha řízeních vystupuje právě jako žalovaná strana, přičemž se jedná především o patentové spory. Dnes je tomu přesně naopak a Apple podává žalobu u okresního soudu v Kalifornii na společnost FISI (Fundamental Innovation Systems International).

Apple popsal FISI jako společnost, která byla založená výhradně za generováním příjmů plynoucích z patentových sporů. Společnosti získala nedávno patentové portfolio společnosti BlackBerry, které pojednává o technologii nabíjení. Mezitím stihla zažalovat už například společnosti LG, Samsung nebo Huawei. Apple se taktéž obával obdobného scénáře, proto výjimečně vystřelil jako první.

Žalovaná strana byla upozorněna skrze dopisy, telefonní hovory i osobní návštěvy zástupců Applu, že Apple v žádném případě neporušuje patenty vlastněné žalovanou stranou. Soud by neměl dovolit, aby hrozba možného sporu mohla nějakým způsobem ohrozit podnikání Applu.“ stojí v žalobním návrhu. Patenty se obecně týkají protokolů a systémů nabíjení na bázi USB, které se datují do počátků 90.let.

V současnosti dělají zřejmě největší starosti Applu patentové spory z Německa ohledně technologií v iPhonech 7 a 8:

Společnost Apple se domnívá, že žádný z jejich produktů neporušuje patenty společnosti FISI. Jako důkaz Apple přikládá tvrzení, že jejich nabíjecí technologie se opírá spíše o vlastní technologii pracující s Lightning konektorem než na dodržování protokolů USB 2.0, které jsou popisovány v patentech. Společnost proto žádá kalifornský soud, aby vyřkl, že žádné patenty neporušuje.

Je více než pravděpodobné, že dá soud Applu za pravdu a kalifornský gigant tak získá proti FISI pomyslnou imunitu. Ostatně, kdyby si nebyl jistý tím, že jeho patenty neporušuje, jen těžko by se dobrovolně hnal před soud, který by mu v případě prohry napařil finanční postih.

Apple Court fb

Dnes nejčtenější

.