Zavřít reklamu

Tuto podívanou si rozhodně nesmíte nechat ujít. Elon Musk se svou společností SpaceX poprvé na plný výkon otestoval nový typ motoru s názvem Raptor. Ten bude použit k pohánění rakety příští generace Starship. Sám Musk se pochlubil na Twitteru několika videi z testu. Ten proběhl v McGregoru v Texasu.

Motor Raptor má být nástupcem aktuálního typu Merlin 1D a měl by v budoucnu pohánět vesmírnou loď Starship. Ta by se měla podívat nejenom na Měsíc a Mars, ale také mnohem dál. Obě videa z proběhlého testu si můžete pustit níže. První je beze zvuku, ale před spuštěním druhého se přesvědče, že máte zapnuté zvuky. Protože to opravdu musíte slyšet!Jen pozor na hlasitost.

Loď Starship by měla být na první letové testy osazena třemi těmito motory. V ostrém provozu se počítá se sedmi kusy, takže síly bude mít na rozdávání. Musk také vysvětlit, kde se vzala zelená barva na prvním videu. Může ji způsobovat měď v zařízení, druhá možnost je saturace kamery.

Už začátkem ledna jsme se dozvěděli, že letových testů vesmírné lodi Starship se dočkáme v období mezi čtyřmi a osmi týdny. Čtyři týdny jsou za námi, takže během tohoto měsíce by k testu mělo dojít. Možná však bude termín posunut kvůli poškození prototypu lodi. Tak či tak bychom se mohli detailnější informace dozvědět již brzy přímo od SpaceX.

SpaceX logo

Dnes nejčtenější

.