Zavřít reklamu

Příchod vysokorychlostních 5G sítí se nezadržitelně blíží a to jak v zahraničí, tak i v našich luzích a hájích. Tato novinka však přesto nemusí jablíčkáře ještě pěkných pár měsíců vzrušovat. Zatímco výrobci smartphonů s Androidem se její podporu chystají vnuknout valné většině svých vlajkových lodí chystaných pro letošní a příští rok, Apple je dle dostupných informací v tomto ohledu o poznání zdrženlivější a 5G modemy chce do iPhonů vsadit nejdříve v roce 2020. Pokud byste však přeci jen ikonku 5G ve stavovém řádku vašeho iPhonu viděli rádi o poznání dříve, není to až takový problém. 

Po včerejším vydání druhé beta verze systému iOS 12.2 začali mnozí majitelé loňských iPhonů využívající služby amerického operátora AT&T poukazovat na to, že se jim změnila ikona mobilních dat ve stavovém řádku z klasického LTE na 5G E, což některé méně znalé velmi nadchlo, protože si mysleli, že je spuštění 5G tady a jejich iPhony budou nyní co se týče mobilního internetu o poznání rychlejší. Situace je však zcela jiná. 5G E totiž neoznačuje 5G připojení, ale jen mírně vylepšené LTE, kdy E je použito jako zkratka slova Evolution. Za novou ikonou ve stavovém řádku se však stále skrývá de facto stejné připojení, na které byli zvyklí uživatelé až doposud. Podle zahraničních zdrojů je totiž vylepšení sítě 5G E takřka neznatelné.

5giconattios122-800x209

Poměrně úsměvné je, že AT&T za jeho falešné 5G připojení spousta jeho konkurentů vysmívá, protože je i dle nich označení 5G E velmi zavádějící. I oni přitom vylepšené LTE již používají, avšak nemají potřebu jej vyzdvihovat novinkou ve stavovém řádku a mást tak své zákazníky. Ostatně, AT&T za tento krok schytalo solidní kritiku již před pár týdny, když falešné 5G přineslo i na telefony s Androidem a i tam mnoho uživatelů zmátlo. Jak se však zdá, žíly to tomuto operátorovi skutečně netrhá, ba naopak. 

Loňské iPhony umožňují podle AT&T příjem nové sítě díky vylepšeným anténám:

Bude celkem zajímavé sledovat, jak se AT&T s posměšky konkurence i běžných lidí vypořádá a zda nakonec přeci jen nepřejde zpět na standardní označení. Přeci jen, i samotná společnost musí moc dobře vědět, jak zavádějící nový název je a že je zcela zbytečné jej používat ještě před zavedením této technologie do plného provozu.

5g fb

Dnes nejčtenější

.