Zavřít reklamu

Na vlastním autonomním autě pracuje Apple už pěkných pár let a ještě několik příštích pracovat velmi pravděpodobně bude. Samořídící vozy jsou budoucností cestování a je jasné, že Apple chce přijít s něčím výjimečným, čím bude udávat opět trendy. Kromě do detailu vyladěné technologie bezpečné jízdy je ale třeba myslet i na komfort cestujících. Ten by měly výrazně zvýšit chytré bezpečnostní pásy, skrze které by mohli cestující ovládat některé systémy v autě. Naznačují to alespoň patenty, které se nedávno prodraly na světlo světa.

Zveřejněná patentová přihláška popisuje reproduktory a mikrofony umístěné přímo v bezpečnostním pásu, díky kterým může cestující hovořit se systémem vozu – nejspíš tedy se Siri. Reproduktory by byly umístěny v pásu a mikrofon v zádržném systému, cestující by se tak při pokynu Siri nebo telefonním hovoru nemusel naklánět. K aktivaci popruhu kvůli komunikaci nebo úkonu by stačil letmý dotyk. Popruh by díky technologii haptické odezvy mohl vibracemi upozorňovat cestujícího na příchozí notifikace v iPhonu nebo by mohl fungovat také jako systémová odezva při komunikaci se Siri. Bezpečnostní pás by měl umět rozpoznat i gesta, díky kterým by se dal ovládat navigační systém, teplota, hlasitost či jiné prvky ve voze.

Takto vypadá jeden z konceptů interiéru Apple Car:

 

Apple již pěkných pár měsíců svůj autonomní řídící systém testuje na kalifornských silnicích na vozidlech Lexus. Jelikož se jeho flotila samořiditelných automobilů pomalu rozrůstá, mnozí jsou přesvědčeni o tom, že se kalifornský gigant blíží ke zdárnému dokončení. Největší optimisté tvrdí, že se samořídícího vozu z dílny Apple dočkáme v roce 2023. Podle nedávných informací CNBC ale Apple údajně propustil až 200 zaměstnanců pracujících právě na Projektu Titan, což by mohlo znamenat opoždění uvedení Apple Car. Těžko tak říci, čeho se v následujících měsících či letech dočkáme. Pokud to však bude technologie, kterou popisuje výše zmíněný patent, určitě bychom se nezlobili. Je však potřeba brát v potaz to, že si Apple každoročně registruje spousty patentů a jen hrstka z nich spatří světlo světa.

Apple-car-fb-2

Dnes nejčtenější

.