Zavřít reklamu

Technologie se posouvají kupředu každým dnem, ale v oblasti nabíječek se už dlouho nic převratného neděje. Avšak vypadá to, že se blíží změna a jakási revoluce právě u nabíjecích adaptérů. Největším hybatelem těchto změn by měl být materiál gallium nitride (GaN). Ten nyní začíná nahrazovat křemík.

První dvě GaN nabíječky jsou RavPower 45w GaN USB-C a Anker PowerPort Aton PD 1. Ty zaujmou na první pohled už svou minimální velikostí. V případě Ankeru není o moc větší než americký adaptér dodávaný k iPhonům a ani ten od RavPower není nijak obrovský. Avšak jejich výkon je úctyhodný – 45w u RavPower a 30w u Ankeru.

Může za to právě GaN, jelikož dokáže být mnohem efektivnější, než momentálně používaný křemík. Adaptéry díky tomu mohou mít opravdu malé rozměry a zvládnou mnohem vyšší výkon bez velkého zahřívání se. K dokonalosti však stále něco chybí. Anker se svými 30w sice dokáže nabíjet 13palcový MacBook Pro, ale pokud jej zrovna používáte, výkon adaptéru už bude nedostatečný. Navíc i cena 30 $ není nejnižší.

RavPower disponující 45w už bez problému zvládne i zmíněný MacBook Pro a další notebooky a jiná zařízení. Jeho cena, za kterou jej už nyní seženete na Amazonu, je 52 $. Na to, že se jedná o úplně první modely, které využívají GaN, je výsledek velmi pozitivní. V následujících letech se zcela jistě můžeme těšit na adaptéry s ještě vyšším výkonem a menšími rozměry.

Už nyní lze některý z těchto adaptérů doporučit. Za podobnou cenu, za jakou se prodávají konkurenční adaptéry, nabídnout tyto nejnovější technologii, parádní výkon a malé rozměry. A rychlost nabíjení? Anker uvádí 2.5x vyšší rychlost než standardní 5w nabíječky.

charging-fb

Dnes nejčtenější

.