Zavřít reklamu

Už dlouho platí, že Apple nechce o „zadních vrátkách“ do svých systémů a služeb ani slyšet. Existují ale okolnosti, za kterých by Apple možnu měl přimhouřit oči. Stejného názoru je i soudkyně z New Yorku, která nařídila, že Apple musí žalobci poskytnout přístup do účtu iCloud svého zesnulého manžela kvůli rodinným fotografiím.

Nicholasi zemřel manžel před dvěma lety během dopravní nehody. Kvůli památce chtěl získat přístup k fotografiím, které byly na zablokovaném iCloudu jeho zesnulého manžela Rica. Apple v tomto případě žádal po Nicholasi, aby si opatřil soudní příkaz. Bez něj by jeho přání kvůli svým podmínkám užívání iCloudu nevyhověl. Soudkyně příkaz vydala v rozhodnutí uvedla, že fotografie nejsou formou žádné elektronické komunikace, která by vyžadovala souhlas nebo dokonce soudní příkaz.

Až za hrob

Většina amerických států, včetně New Yorku, má platné právní předpisy, které dávají vykonavatelům poslední vůle právo přístupu k souborům uložených na zařízení. Pro cloudy je ale potřeba konkrétní souhlas zůstavitele nebo následně soudní příkaz. Podobné situace bude třeba v budoucnu řešit stále častěji. Podmínky služby iCloud říkají, že pokud zákon nestanoví jinak, účet je nepřevoditelný a práva k Apple ID a jeho obsahu končí smrtí uživatele.

Na iCloud se toho vejde opravdu mnoho. Jeho kapacitu si navíc můžete jednoduše zvýšit: 

Vzhledem k bezpečnosti, kterou Apple vyznává, se nedá očekávat, že by podmínky změnil. Bude tedy třeba mnoha legislativních změn, které obdobné situace vyřeší. Některé státy v USA už jsou legislativně připraveny a na jejich území by soudní příkaz v tomto případě nebyl třeba. Jedná se o Oklahomu, Louisianu, Pennsylnaii, Massachusetts, New Hampshire, Kentucky a Delaware. Mnohé státy mimo Ameriku však zatím podobné legislativní úpravy nepřijaly a tudíž by v nich byl získat informace problém.

icloud-fb

Dnes nejčtenější

.