Zavřít reklamu

Google nejspíše pracuje na 3D systému pro rozpoznávání obličeje, který nabídne stejné zabezpečení jako Face ID od Applu. Informace vychází z kódu zatím nevydaného systému Android, který byl zveřejněn na webové stránce XDA Developers.

Nejnovější Android s označením Q bude nejspíše oficiálně představen na konferenci Googlu v květnu tohoto roku. A právě kód této verze operačního systému se objevil na internetu a obsahuje mnoho informací právě o funkci rozpoznávání obličeje. Systém by měl být natolik bezpečný, aby mohl být používán – stejně jako v případě iOS – k potvrzování nákupů, přihlašování do aplikací a odemykání telefonu.

Systém bude samozřejmě spolupracovat s vestavěným senzorem v telefonu. Z toho lze tedy usuzovat, že by Google rád tuto funkci viděl u budoucích smartphonů Pixel ale i u smartphonů jiných výrobců, které budou disponovat potřebným hardware. V tuto chvíli využívají Android telefony 2D technologii, avšak žádný zatím nedisponuje 3D skenovací technologií podobné Face ID. Proto zatím tyto telefony stále využívají otisky prstů pro akce spojené s nutností většího zabezpečení.

Apple představil Face ID v roce 2017 s iPhonem X a kromě něho je aktuálně tato funkce dostupná ještě v iPhonu XR, XS, XS Max a nejnovějším iPadu Pro. Již při představení Face ID odhadoval analytik Ming-Chi Kuo, že telefony s Androidem nebudou disponovat podobnou technologií ještě 2,5 roku. A vypadá to, že jeho odhad byl správný.

face-id-fb

Dnes nejčtenější

.