Zavřít reklamu

Mezi jablíčkáři byste dnes jen těžko hledali někoho, kdo nezaslechl o velké chybě FaceTimu na iOS, která umožňovala odposlouchávat uživatele “na druhé straně drátu”, aniž by vůbec zvedli na svém iPhonu příchozí hovor. Na celý problém zareagoval Apple vcelku pružně deaktivací serverů zajišťujících funkčnost skupinových FaceTime hovorů a příslibem vydání updatu v následujících dnech. Jeden by si tak řekl, že za svou pohotovou reakci zaslouží svým způsobem pochvalu, byť ní “jen” hasil svůj přešlap. Jelikož však údajně o problému věděl již více než týden, pochvala mu rozhodně nenáleží. 

Na Twitteru se objevila už 21. ledna tohoto roku zmínka o tom, že nová verze iOS obsahuje závažnou chybu. Konkrétně jeden z přispěvatelů psal, že jeho ratolest objevila možnost, jak vás přes iPhone či iPad poslouchat bez jakéhokoliv povolení. Uživatel problém Applu nahlásil a pro jistotu jej i na Twitteru označil, aby si alespoň částečně zajistil, že si jej někdo ze společnosti všimne. Nestalo se tak. 

O osm dní později, tedy 29. ledna, tweetnul stejný přispěvatel nový tweet, ve kterém tvrdí, že Applu mnohokrát psal na různé platformy, aby jej na problém upozornil, ale ani jednou se od něj nedočkal žádné reakce. Podle dostupných informací však nepochodili ani jiní uživatelé, kteří na tuto chybu v minulých dnech narazili a snažili se jí Applu nahlásit. 

Nabízí se otázka, proč se Apple nerozhodl FaceTime deaktivovat hned poté, co se o chybě díky nahlášení od uživatelů dozvěděl. Kdyby se k tomu totiž odhodlal, je možné, že by se o žádné chybě dnes nehovořilo, jelikož by jí smetl ze stolu pouhou poznámkou o opravě bezpečnostní chyby v popisu některého z updatů. Ostatně, od společnosti, která si dle svých slov na bezpečnosti a soukromí svých uživatelů zakládá, bychom podobný krok čekali.

Skupinový FaceTime vyvolal při svém představení obrovské nadšení. Po objevení obří chyby v něm však spíš čelí kritice:

Uvidíme, jak se bude situace kolem chyby vyvíjet v následujících hodinách. Je však možné, že se kvůli její závažnosti dočkáme i vyjádření přímo ze strany Applu, které bude pravděpodobně formou tiskové zprávy. Pár slov k přešlapu by však mohl večer pronést i šéf Applu Tim Cook na hovoru s investory, na kterém Apple oznámí finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí.

facetime-zjednodusuje-komunikaci-postizenym-lidem

Dnes nejčtenější

.