Zavřít reklamu

Začátek letošního roku je na různé phishingové útoky, kterými se snaží vypočítaví podvodníci z uživatelů produktů od Applu vymámit jejich údaje a peníze, skutečně bohatý. Poté, co se jen pár dní po ukončení novoročních oslav začaly šířit podvodné maily ve snaze získat přístup na váš iCloud, se totiž začínají jableční uživatelé potýkat s dalším, tentokrát skutečně povedeným útokem.

Průběh celého phishingového útoku je zcela standardní. Do vaší mailové schránky přistane mail, který se tváří jako zpráva od Applu, který vám v něm zasílá fakturu za určitou službu – většinou tedy nákupy v App Storu či iTunes. Podvodníci spoléhají na to, že se budou chtít jejích oběti podívat na detaily nákupu, k čemuž využijí přiložený odkaz v mailu směřující na falešnou stránku Applu, na které vyplní své údaje. Pokud se tak stane, útočníci ihned získají přístup k účtu oběti, se kterým si mohou od této chvíle dělat prakticky cokoliv.  

Phishingový útok může vypadat třeba i takto: 

Obrana je jednoduchá

Přestože je fakt, že čelí jableční uživatelé dalšímu phishingovému útoku, poměrně nepříjemný, rozhodně není důvodem k panice. Pokud takový mail obdržíte, odhalil jeho nepravost můžete poměrně jednoduše kontrolou emailové adresy, ze které dorazil, kontrolou pravopisu a gramatiky či kontrolou oslovení, které máte provázané s Apple ID. Odhalit podvodný mail však mnohdy zvládnete i podle jeho grafického zpracování, které se nemusí útočníkům podařit zcela dokonale napodobit. Pokud vám bude obsah zprávy jen trochu podezřelý, v žádném případě přiložené odkazy nenavštěvujte a popřípadě kontaktujte podporu Applu, kde si informace jednoduše ověřte u operátorky. 

Další ukázky phishingu: 

Stali jste se v posledních týdnech obětí podobného útoku? A pokud ano, podle čeho jste poznali, že se jedná o útok a nikoliv o mail pocházející skutečně od Applu? 

icloud fb

Dnes nejčtenější

.