Zavřít reklamu

Nynější podobu Macu Pro zná snad každý fanoušek počítačů a to nikoliv díky výkonu, ale netradičnímu designu. Apple totiž vsadil v roce 2013 na válcovité tělo, které mnozí přirovnávali a vlastně i stále přirovnávají k popelníkům či popelnicím. Netradiční tvar těla však není to jediné, nad čím se můžeme ve spojitosti s tímto strojem pousmát. 

Když Apple na WWDC před téměř šesti lety Mac Pro slavnostně představoval, v úplném závěru své prezentace vyzdvihl, že bude stroj nejenže navržen v USA (konkrétně Kalifornii), ale i sestaven v USA. Tento krok se samozřejmě setkal s velkým nadšením, jelikož byl poměrně nestandardní – Apple se totiž do té doby spoléhal při výrobě svých počítačů převážně na Čínu. A jak se po pár týdnech ukázalo, i v případě Macu Pro se na ní spolehnout měl. Ušetřil by si tak nemalé starosti. Američtí dodavatelé kalifornského giganta totiž nebyli schopná v dostatečném množství vyrábět pro Mac Pro šrouby. 

Původní dodavatel šroubů pro nový Mac selhal úplně. Údajně totiž dokázal vyrábět pouhých 1000 šroubů v patřičné kvalitě denně, což Applu samozřejmě absolutně nestačilo. Později se Applu podařilo navázat spolupráci s jinou americkou firmou, která dokázala vyprodukovat až 28 tisíc šroubů denně, což bylo sice mnohem více než zvládal dodavatel původní, nicméně to Applu údajně stále nestačilo. Bez drobné výpomoci z Číny se tak nakonec stejně neobešel. 

Mac Pro se stal terčem mnoha vtípků:

Byly to právě trampoty se šrouby, které mimo jiné zavinily odsunutí prodejů Macu Pro až na závěr roku 2013. Velký problém to sice nebyl, jelikož Apple na WWDC slíbil, že stroj na pulty obchodů uvede později toho roku, nicméně dlouhé čekání nesli mnozí nelibě. Za americkou kvalitu se však holt platí – v tomto případě především časem. 

Příběh, který zveřejnil The New York Times, je skutečně zajímavý a jen potvrzuje, že masová výroba jablečných produktů v USA by byla pro Apple skutečným oříškem. Když totiž přidělal kalifornskému gigantovi vrásky na čele i Mac Pro, který se rozhodně mezi jeho nejprodávanější produkty neřadí, co by asi udělaly každoročně přípravy nových iPhonů. 

Mac Pro FB 4

Dnes nejčtenější

.