Zavřít reklamu

Minulý týden vydal Apple při příležitosti oslav čínského Nového roku trojici videí ze série „Shot on iPhone“. Úchvatné záběry, pořízené na iPhone XS, ukazovaly čínskou krajinu i její obyvatele. Krátce po zveřejnění ale záběry vyvolaly na jistých místech podezření, zda jsou skutečně natočené na iPhone.

Když se podíváme na závěrečné titulky krátkého snímku „The Bucket“, můžeme si všimnout, že jeho tvůrci uvádějí použití pomocného hardwaru i softwaru, což je naprosto v pořádku. Mnoho odborníků v čele s redaktory z GSMArena ale vyjádřilo podezření, zda byl k natočení celého snímku opravdu použit pouze iPhone XS. Některé části snímku podle něj totiž budí dojem, že by jejich natočení samotný iPhone nezvládl ani se sebelepšími doplňky. To je ale naprosto proti poselství celé kampaně Shot on iPhone, podle které by dostatečně šikovný uživatel mohl podobné záběry natočit pouze s pomocí iPhonu.

Nejnovější iPhony dokáží precizně vykouzlit na fotografiích i videích bokeh efekt a efekt hloubky ostrosti – na to, co vidíme na některých záběrech filmu „The Bucket“, ale nestačí ani iPhone, a už vůbec ne při natáčení videí. Bokeh ve zmíněném filmu působí příliš přesvědčivě na to, aby byl pouhým softwarovým produktem. Síla rozostření se zde dokonale přizpůsobuje vzdálenosti, což napovídá tomu, že spíše než softwarové prostředky byla použita skutečná profesionální optika ve spojení s příslušným adaptérem a iPhonem XS. Přídavné objektivy jsou oblíbenými doplňky pro iPhone, v případě filmu „The Bucket“ ale s největší pravděpodobností šlo o profesionální zařízení.

iPhone XS a XS Max:

Další z věcí, které si ve filmu můžeme povšimnout, jsou nezaostřené rohy. Na některých záběrech je vidět, jak se v rozích ostrost postupně ztrácí. K tomuto jevu dochází ve chvílích, kdy se vrství jeden objektiv na druhý. Naopak na jiných záběrech je například z barevných rozdílů patrné, že nejspíš byly skutečně natáčené pouze na iPhone XS bez jakéhokoliv přídavného hardwaru. Svou práci na výsledném efektu ale jistě odvedl i postprocesing.

Podtrženo, sečteno – video Applu mohlo teoreticky být na iPhone skutečně natočeno. Vzhledem k nutnosti použití velkého množství leckdy profesionálního příslušenství se však tak úplně nedá do kampaně „Shot on iPhone“ řadit. Tak úchvatné záběry, jaké jsou ve videu k vidění, totiž „jen tak“ iPhonem nevyčarujete. Právě to byste ale v rámci „Shot on iPhone“ měli.

The Bucket Shot on iPhone fb

Dnes nejčtenější

.