Zavřít reklamu

V dnešním článku se podíváme na několik způsobů využití integrované PCI-E WiFi karty, kterou jsme si představili a nainstalovali do NASu v rámci posledního zveřejněného článku (ten si můžete přečíst zde). Díky bezdrátové síťové kartě je NAS schopný fungovat nejen jako bezdrátové datové úložiště, ale jako jakýsi multimediální hub pro celou domácnost.

Pro použití NASu v bezdrátovém režimu je třeba, kromě instalace kompatibilní WiFi karty, nainstalovat také příslušnou aplikaci. Ta se jmenuje QNAP WirelessAP Station a je dostupná z App Center v rámci operačního systému QTS. Po stažení následuje jednoduché zprovoznění, v rámci kterého si vytvoříte vlastní uzavřenou síť, do které se budou napojovat všechna ostatní zařízení. Specifikujete si tedy název sítě, SSID, typ šifrování, podobu hesla a frekvence, na kterých bude síť operovat (v našem případě, kvůli použité WiFi kartě, je to 2,4G). Následuje jen výběr kanálu, který můžete vybrat manuálně, nebo to nechat na NASu jako takovém a je hotovo. Námi vytvořená síť je viditelná a připravená k použití.

QNAP TS-251B FB

Využití je možné mnoha způsoby. Jednak slouží vlastní WiFi síť k přímému připojení defaultních aplikací QNAPu k NASu – tedy umožňuje streamování hudby, videa či pracování se soubory ve vlastní síti, aniž by zatěžovala vaši běžnou domácí síť z WiFi routeru. Další možnost použití se objevuje v případě, kdy chcete k NASu připojit zařízení, které (z jakéhokoliv možného důvodu), nechcete připojovat přímo do vaší soukromé sítě. Ať už z hlediska bezpečí, nebo z hlediska nechtěného zvýšeného provozu domácí sítě. Tento scénář se hodí například pro připojení bezpečnostního kamerového systému, který je relativně datově náročný a v tomto režimu posílá záznamy přímo do NASu, skrze vlastní dedikovanou síť.

WiFi kartou vybavený QNAP NAS můžete použít také jako centrum pro automatizaci domácnosti. V tomto ohledu je možné využít například protokol IFTTT, o kterém jsme psali v tomto článku. Podhoubí podporovaných aplikací a služeb se od té doby o něco rozrostlo a možností (domácí) automatizace je zase o něco více. Totéž funguje v případě potřeby dedikované sítě IoT, u které vyžadujete maximální možné zabezpečení bez jakýchkoliv externích rizik.

Dobrou zprávou je také to, že společnost QNAP nabízí několik úrovní certifikovaných integrovaných PCI-E WiFi karet, které odpovídají náročnosti a potřebám zákazníka. V našem případě máme k dispozici druhou nejlevnější variantu od TP-Link, jež disponuje dvěma anténami, maximální přenosovou rychlostí až 300 Mb/s a podporou 2,4G pásma. Tato karta stojí kolem čtyř set korun a pro běžné domácí použití je naprosto dostatečná. NASy od QNAPu však podporují i podstatně výkonnější řešení, kdy na vrcholu pomyslné výkonnostní pyramidy stojí špičkový bezdrátový adaptér QNAP QWA-AC2600, jež nabízí skvělé parametry, ale také odpovídající cenu (více informací najdete zde). Dražší síťové karty však najdou využití především ve firemní/enterprise sféře, společně se zcela odlišnými řadami NASů. Další informace o možnostech QNAP WirelessAP Station najdete zde.

IMG_5691
QNAP TS-251B FB

Dnes nejčtenější

.