Zavřít reklamu

Zima je mimo jiné skvělou příležitostí pro pořízení opravdu úchvatných fotografií. Obzvlášť skvěle na takovýchto zimních snímcích vypadá horská krajina. V dnešním článku vám přineseme několik užitečných tipů a triků pro co nejlepší focení na horách.

Hlavně bezpečně

Při focení na horách je důležité mít na vědomí, že se nacházíte v podmínkách, které by vašemu iPhonu nemusely zrovna prospět. Zejména na horách je váš jablečný miláček ohrožen mrazem i vlhkostí, myslete tedy na to, že je zapotřebí dodržovat jiná pravidla než obvykle. V teple se ale udržujte i vy – s iPhonem se vám bude na horách pracovat o poznání lépe například při používání speciálních rukavic.

Aby bílá bílá byla

Zachytit bělost sněhu na fotografiích může být náročnější, než si možná myslíte. Občas totiž sníh na výsledných snímcích nevypadá tak dokonale bíle jako ve skutečnosti. Proti perfektním výsledkům se často spikne počasí i aktuální světelné podmínky, do karet vám ale hrají možnosti nastavení vašeho iPhonu. Jedním z faktorů, které mají nepříznivý vliv na barvu sněhu na fotografiích, je například umělé osvětlení. Tento problém se dá vyřešit buďto převedením snímku na černou a bílou, nebo opatrným přidáním kontrastu. Kontrast můžete upravit přímo v nativní aplikací Fotoaparát: klepněte na vybraný snímek a ve spodní části zvolte “Upravit” (v případě, že upravujete snímek, který se již nachází ve fotogalerii, najdete možnost úprav v pravém horním rohu). Ve spodní části klepněte na ikonku nastavení a v menu zvolte “Světlo” -> “Kontrast”. Míru kontrastu dále upravíte posuvníkem.

Barvu sněhu na výsledných snímcích může ovlivnit i počasí. Pokud sníh působí šedě, protože bylo zrovna zataženo, můžete si v úpravách pohrát se sytostí barvy nebo zvolit vhodný filtr. Základní nabídku filtrů má i aplikace Fotoaparát – stačí klepnout na Upravit a v dolní liště klepnout na symbol tří spojených kroužků. Pokud vám aplikace Fotoaparát nestačí, můžete si stáhnout některou z iOS aplikací pro úpravu fotografií.

Nechte kouzlit stíny a nebojte se slunce

Zimní slunce si umí pozoruhodným způsobem pohrát se stíny v přírodě – ty pak vypadají delší, výraznější, a fotografiím dodávají dramatický nádech. Pokud vás omrzelo fotografování na sjezdovce, zajděte do nedalekého lesa nafotit tak trochu jiné snímky. Při focení je potřeba nebát se slunce, ale udělat si z něj svého spojence. Pokud chcete dosáhnout lepšího osvětlení, pokuste se fotit tak, abyste slunce měli zcela mimo záběr, případně aby bylo kryté libovolnou překážkou. Výsledkem bude vyváženější expozice a dokonalé vykreslení stínů.

Zachyťte vločky

Padající sníh má své nesporné kouzlo, zachytit ho na iPhone ale může být někdy složité. Pomoci vám může některá z aplikací třetích stran, umožňující manuální nastavení rychlosti závěrky. Jednotlivé vločky lépe zachytíte nastavením vyšší rychlosti, dynamičtějšího výsledku dosáhnete nastavením pomalejší rychlosti. Pohrát si s tím, jak na snímku bude vypadat padající sníh, vám umožní i režim Live Photo. Při pořizování fotografie klepněte na režim Live Photo. Po jejím pořízení klepněte na samotný snímek, mírně ho posuňte směrem nahoru a z možností efektů vyberte variantu Dlouhá expozice.

iPhone winter Unsplash fb

Dnes nejčtenější

.