Zavřít reklamu

Právní oddělení Applu má zase o jednu starost víc. Pensylvánská společnost Rembrandt Wireless Technologies podala na Apple žalobu, ve které jej obviňuje z porušení dvou patentů týkajících se technologie Bluetooth. Rembrandt v žalobním návrhu tvrdí, že všechny produkty společnosti Apple podporující technologii Bluetooth 2.0 a výš s technologií EDR, která umožňuje rychlejší datový přenos, porušují její dva patenty.

Jednalo by se tak o iPhony od modelu 3GS, všechny verze iPadů, Apple Watch, HomePod a několik Maců. Vznesené patenty popisují bezdrátovou komunikační techniku, která souvisí právě s výše zmíněnou technologií EDR. Údajné porušení patentů by se tak teoreticky mohlo vztahovat na prakticky všechna zařízení podporující Bluetooth. Rembrandt už s takovou žalobou jednou uspěl. Soud této společnosti přiřkl 11 miliónů dolarů ve sporu proti Samsungu, kde se jednalo o zcela totožné patenty. V této věci byla škoda vypočítána na základě licenčních poplatků ve výši přibližně 5.5 centů za každé porušení. Ve věci proti Samsungu byla přítomna porota, kterou si Rembrandt vyžádal i pro tento případ. Zajímavostí také je, že případu bude předsedat stejný soudce, který řešil spor Rembrandtu proti Samsungu.

 

Byť platnost těchto patentů skončila v prosinci minulého roku, Rembrandt má nárok na náhradu škody za jejich porušení, ke kterým došlo před uplynutím platnosti. V tomto případě by se mohlo jednat o velice zajímavý případ. I kdyby však Apple prohrál, tak vzhledem k systému výpočtu škody v předešlé věci nelze očekávat, že by částka byla na poměry Applu vysoká.

soudcovske kladivko

Dnes nejčtenější

.