Zavřít reklamu

Pokud jste například v rodině nuceni často někomu půjčovat Mac či MacBook, například svému sourozenci či jednomu z rodičů, tak by se vám mohl hodit tento návod. Stejně tak jako ve Windows, tak i v macOS existuje účet Guest, neboli Host. Tento účet slouží těm, kteří jsou, jak už název napovídá, na zařízení pouhými hosty a nepatří jim. Účet Guest má všechny funkce, jako má klasický účet, avšak s jednou výjimkou. Pokud se dotyčná osoba z účtu Guest odhlásí, tak přijde o veškeré soubory a prakticky o všechno, na čem pracovala.

Tento účet se tedy hodí například tehdy, kdy chcete jednomu z rodičů půjčit Mac, ale nechcete, aby byli přihlášeni na vás profil. Samozřejmě musíte na skutečnost ohledně mazání souborů upozornit, avšak pokud se rodič nechystá ve vaší nepřítomnosti pracovat s extrémně důležitými daty, ale jde si pouze vytvořit objednávku na AliExpressu, tak je účet Guest naprosto ideální. Pojďme se tedy podívat na to, jak tento účet v macOS aktivovat.

Jak v macOS aktivovat účet Guest

Na našem Macu či MacBooku klikneme v levé horní části obrazovky na Apple logo a z rozevíracího menu rozklikneme možnost Předvolby systému… Objeví se nové okno, ve kterém klikneme na sekci Uživatelé a skupiny (čtvrtý řádek, prní ikona). Po kliknutí se objeví všechny naše aktivní účty. Nejdříve je nutné, abychom v levé spodní části okna klikli na zámek a autorizovali se. Poté nás zajímá v levém menu účet Host, u kterého je ve výchozím nastavení napsáno Vypnuto. Rozklikneme tedy tento účet a zatrhneme možnost Povolit hostům přihlášení k počítači. To je vše, nyní můžete předvolby zavřít.

Od této doby se bude moct kdokoliv přihlásit na váš Mac pod účtem Guest. Je nutné podotknout, že pokud máte na vašem zařízení aktivní šifrovací službu FileVault, tak bude mít Guest přístup pouze k Safari, k ničemu jinému. A na úplný závěr malý tip. Je opravdu vhodné mít účet Guest aktivní. Pokud vám totiž někdo MacBook ukradne, tak jej nemáte možnost nijak sledovat do té doby, dokud se zločinec nepřihlásí. Heslo k vašemu účtu asi jen tak nezjistí, ale když uvidí účet Guest bez hesla, tak se ihned příhlásí, čímž se váš Mac může připojit k síti a zaslat tak svou polohu. Pomocí tohoto triku tak můžete jednoduše lokalizovat váš ukradnutý MacBook.

host na macu

Dnes nejčtenější

.